AGRARNI FOND: Saopštenje za javnost

Saopštenje za javnost

Danas , na sastanku sa Gradonačelnikom g.Petrovićem i sa v.d. Načelnikom odjeljenja za poljoprivredu g.Trifkovićem smo poslije dva sastanka sa Udruženjima poljoprivrednika u protekloj sedmici , temeljno analizirali u skladu sa raspoloživim sredstvima za podsticaj u 2021.godini putem Agrarnog fonda , i u skladu sa iskazanim potrebama poljoprivrednih proizvođača Semberije , prijedlog Programa korištenja sredstava za podsticaj u 2021.godini koji treba biti usvojen na narednoj Skupštini Grada Bijeljine. Obzirom na ograničena sredstva od 1.400.000 KM predviđenih za podsticaj u ovoj godini , najviše smo se lomili oko mjere podsticaja za proizvođače pšenice baratajući činjenicom da je visina potrebnih sredstava negdje oko 400.000 KM , po preliminarnom proračunu na bazi posijanih površina protekle jeseni.


Uzimajući u obzir da je pšenica hljebni usjev i jedna od najvažnijih namirnica u ljudskoj ishrani , da se duplo manje zasijava od kukuruza koji je stočna hrana , da je u proteklom periodu bilo neuspunjenih obećanja po pitanju premije za pšenicu , odlučili smo da u prijedlog Programa za korištenje podsticajnih sredstava za 2021.godinu uvrstimo stavku premije za pšenicu koja će iznositi 400.000 KM.


Takođe, dogovorili smo da Gradonačelnik podrži aktivnost Agrarnog fonda na obezbjeđenju sredstava od IRB-a RS-e u iznosu od 1.000.000 KM za beskamatne kredite našim poljoprivrednim proizvođačima , kojim bi Agrarni fond faktički obezbjedio poljoprivrednicima pozajmicu bez troškova kamate i obrade kredita .


Takođe , drago mi je da se sugestija za pozitivnim inicijativama realizovala na ovom primjeru u roku od 24h i da ona pokazuje da uvijek kad se iznad politike postavi interes naših sugrađana , vrlo brzo se izrodi nešto korisno.

Zlatan Lazarević
Direktor Agrarnog fonda Bijeljine

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This will close in 8 seconds

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MojaSrpska.com !!