Amnezija, halucinacije i atrofija mišića: Pojavila se misteriozna bolest mozga koja zbunjuje ljekare!

Ljekari više od godinu dana prate 43 pacijenta za koje sumnjaju da pate od neurološke bolesti bez poznatog uzroka.

Kanadski doktori sve se češće susreću s pacijentima koji pokazuju simptome slične onima Creutzfeldt-Jakobove bolesti, rijetke degenerativne bolesti mozga, piše BBC. Naime, pojavio se niz pacijenata s gubitkom pamćenja, halucinacijama i atrofijom mišića.

Roger Ellis je jedan od njih. Prije dvije godine dobio je prve epileptične napade tokom proslave 40. godišnjice braka. Muškarac u ranim 60-ima bio je potpuno zdrav do tog dana. Njegov sin Steve kaže kako se njegovom ocu tog dana zdravlje naglo pogoršalo.

“Imao je halucinacije, dosta je smršao, bio je agresivan i ponavljao je određene rečenice. U jednom trenutku nije mogao hodati. Tri mjeseca nakon prvih napada otišli smo u bolnicu, a ljekari su nam rekli da misle da umire, ali niko nije znao zašto”, rekao je Steve za BBC.

Ljekari su posumnjali na Creutzfeldt-Jakobovu bolest, fatalnom i rijetkom degenerativnom poremećaju mozga pri kojem se kod pacijenata javljaju simptomi poput gubitka pamćenja, promjena ponašanja i poteškoća s koordinacijom. Spada u širu kategoriju moždanih poremećaja poput Alzheimerove i Parkinsonove bolesti te ALS-a.

Međutim, Rogerov test na Creutzfeldt-Jakobovu bolest bio je negativan, baš kao i drugi testovi koje su ljekari provodili dok su pokušali utvrditi dijagnozu.

Dosad neviđeni sindrom

U mart ove godine porodica Ellis je saznala moguću, odnosno djelimičnu dijagnozu. Naime, Radio Canada dobio je kopiju javnozdravstvenog dopisa koji je poslat medicinskim stručnjacima upozoravajući na grupu pacijenata koji pokazuju simptome nepoznate degenerativne bolesti mozga.

Roger Ellis vjerovatno je jedan od oboljelih od te misteriozne bolesti i sada se nalazi pod nadzorom dr. Aliera Marrera.

Neurolog iz Montcona tvrdi da su se ljekari prvi put sreli s novom bolešću 2015. godine. Radilo se samo o jednom pacijentu i “izolovanom i netipičnom slučaju”. No, od tada se pojavilo više pacijenata pa su liječnici njihovo stanje opisali kao “sindrom koji nikad prije nije viđen”.

U pokrajinama Akadijski poluotok i New Brunswick trenutno postoji 48 pacijenata, od čega je podjednaki broj žena i muškaraca od 18 do 85 godina. Smatra se kako je šest osoba preminulo od misteriozne bolesti.

Razni simptomi

Dr. Marrero tvrdi kako su simptomi raznovrsni i mogu varirati. Prvo mogu postojati promjene u ponašanju poput anksioznosti, depresije i razdražljivosti, zajedno s neobjašnjivom boli, bolovima u mišićima i grčevima kod prethodno zdravih osoba.

Pacijenti često imaju poteškoće sa spavanjem i pamćenjem. Mogu se pojaviti galopirajuća oštećenja govora koja otežavaju komunikaciju, poput mucanja ili ponavljanja riječi.

Dio njih imao je prolaznu Capgrasovu zabludu, psihički poremećaj u kojem osoba vjeruje da je neko njoj blizak zamijenjen nekim drugim. 

“Jedan pacijent rekao je svojoj ženi: ‘Oprostite gospođo, ne možete u moj krevet, ja sam oženjen’, a kada bi mu supruga rekla svoje ime, on joj je odgovorio: ‘Vi niste ta osoba’, objasnio je Marrero.

Javljaju se i drugi simptomi poput brzog mršavljenja i atrofije mišića, kao i poremećaji vida, problemi s koordinacijom i nehotično trzanje mišića. Mnogi pacijenti trebaju pomoć hodalice ili invalidskih kolica. Neki pacijenti imaju uznemirujuće halucinacijske snove ili auditorne halucinacije.

Zasad ne postoji lijek, osim pomaganja pri ublažavanju nekih simptoma. Stručnjaci smatraju kako je bolest stečena, a ne genetska.

(Net.hr)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This will close in 8 seconds

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MojaSrpska.com !!