BORS kreće u “čišćenje” lažnih boraca i patriota

 

Predsjednik BORS, Milomir Savčić, poručio je da su počeli sa čišćenjem vlastitih redova od lažnih boraca, invalida i patriota, a nakon toga isto čeka i sve one koji trenutno primaju borački dodatak ili invalidninu iako ne ispunjavaju za to uslove.

Moramo prvo krenuti od vlastitih redova kako bi naša organizacija imala ugled i autoritet koji treba da ima u društvu. Uporedo s provjerama unutar naše organizacije isto čeka i one koji nezasluženo ostvaruju neka prava iz oblasti boračko-invalidske zaštite – ističe Savčić za Srpskainfo.

Ubijeđen je, kaže on, da trenutno ima veliki procenat onih koji nezasluženo ostvaruje neka prava iz oblasti boračko-invalidske zaštite, bilo da je riječ o ličnim invalidninama, porodičnim invalidninama, boračkom dodatku i slično.

Kontrola

Savčić podsjeća da je na posljednjoj skupštini BORS, od 21 . maja ove godine, donesena odluka da se formira radna grupa koja će obići određene opštinske i gradske odbore i obaviti kontrolu i uvid u regularnost izbora rukovodioca u tim odborima.

On ističe da je potrebno krenuti od vlastitih redova i utvrditi koga su od tih rukovodilaca u lokalnim odborima zaista birali borci, odnosno da li imaju njihovu podršku ili je riječ o namještenim izborima.

 

– Imamo stalno jedne te iste ljude na rukovodećim mjestima, koji prema nekakvim boračkim kriterijima ne predstavljaju baš elitu boraca. Da se razumijemo, članovi BORS mogu biti svi borci, odnosno učesnici rata, i isto tako oni su ti koji biraju svoje predstavnike – objašnjava Savčić.

Dodaje da je komisija već počela da radi svoj posao i da će se veoma brzo znati pravo stanje.

Registar

Savčić ističe da već godinama unutar BORS ima ljudi koji su na rukovodećim pozicijama, a koji su tu bili samo da bi regulisali svoj borački status. Kod nekih je, kaže on, taj status upitan, od statusa RVI, pogotovo visokih kategorija, i mnogih drugih stvari.

Uporedo s tim, kako kaže Savčić, u toku je i revizija onih koji uživaju neka prava iz oblasti boračko-invalidske zaštite.

Savčić podsjeća da su ranije dogovorili s Vladom Srpske, odnosno resornim ministarstvom, da im dostavi registar boraca kako bi mogli krenuti s provjerama.

– Svako u svojoj opštini i gradu zna da li je neko bio borac i pod kojim uslovima je ranjen, kako je i pod kojim uslovima stradao i slično. Taj postupak je u toku – ističe Savčić.

Đorđević: Tresla se gora, rodio se miš

Borac prve kategorije Slavoljub Đorđević, koji je u proteklom ratu izgubio brata, a potom izbjegao sa svog ognjišta u Banjaluku, gdje i danas živi, smatra da od najavljene revizije nema ništa.

– Tresla se gora, rodio se miš. Već 25 godina se priča o tome kako će se stati u kraj lažnim borcima i invalidima i ništa. To je trebalo uraditi odmah nakon rata, a ne danas, 25 godina kasnije. Činjenica jeste da imamo one koji primaju invalidninu, a da nisu ni vidjeli rata, ili se predstavljaju kao RVI, a ranjeni su kod kuće ili u kafani – stava je Đorđević.

Ističe da je nezadovoljstvo boraca sve veće jer nemaju apsolutno nikakva prava, osim na papiru.

Đorđević je saglasan da  treba očistiti redove unutar BORS, jer smatra da ona trenutno nema kvalitet. Smatra da je BORS razjedinjen, kao i da postoji puno boračkih organizacija koje su usko vezane za određene stranke.

– Da imamo jaku boračku organizaciju mnogo više prava bi mogli ostvariti i više bi mogli da uradimo po pitanju prava boraca, porodica poginulih i RVI. Na žalost, dok god politika ima svoje prste u boračkim redovima, ništa od nas – uvjeren je Đorđević.

 

(SrpskaInfo)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This will close in 8 seconds

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MojaSrpska.com !!