Čuvar srpskog vojničkog groblja u Solunu danas napunio 93 godine

Đorđe Mihailović, čuvar srpskog vojničkog groblja Zejtinlik u Solunu, napunio je danas 93 godine.

Čuveni deda Đorđe rođen je na današnji dan 1928. godine u Solunu i više od pola vijeka dočekuje i ispraća potomke srpskih ratnika nastradalih na Solunskom frontu u Prvom svjetskom ratu. Poslije oca Đura i djeda Sava treća je generacija čuvara groblja iz porodice Mihailović, a budući da sinova nema, čika Đorđa će naslijediti Predrag Nedeljković. 

Svaki posjetilac Zejtinlika poželi da se slika sa čika Đorđem i sa pažnjom sluša njegove stihove i priče. Dobro je poznat svima koji su posjetili mjesto na kojem počivaju posmrtni ostaci oko 8.000 heroja Velikog rata nastradalih tokom bitaka na Solunskom frontu u redovima srpske vojske. Đorđe je preuzeo dužnost od oca 1960. godine. Solun je tada, kako je rekao, imao 160.000 građana dok danas ima oko milion i po, groblje je bilo na periferiji, a danas su ga okružile nove građevine i praktično se nalazi u centru grada. 

Đorđe Mihailović odlikovan je Ordenom srpske zastave drugog stepena i Ordenom Svetog Save prvog stepena. 

Nedavno je o deda Đorđu snimljen i dokumentarni film “Čuvar časti i ponosa”.

– Srbe ne treba da dijele partije. Na to ih opominju junaci sa Soluna. Srbi treba da budu jedna partija, kao što su bili onda kad su se borili i izborili slobodu u Prvom ratu. Ni mene nikad nije zanimalo ko je kojoj partiji pripadao, ovdje su svi, čije kosti počivaju, pripadali junačkoj Srbiji. Dali život za otadžbinu i slobodu. Za čast i poštenje – rekao je u filmu djed Đorđe. 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This will close in 8 seconds

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MojaSrpska.com !!