Dobojskim učenicima se smiješi praksa u “Sinopharmu”

DOBOJ – Učenje kineskog jezika moglo bi se isplatiti dobojskim srednjoškolcima, jer će uskoro imati priliku da stečena znanja praktično primijene u kineskim kompanijama koje posluju na području Doboja.

“Bilo bi zanimljivo da se još malo više uvedemo u jezik i iskreno vjerujem da bi to bilo dobro. Najteže u kineskom jeziku mi je pisanje znakova i izgovor nekih malo dužih riječi, gdje treba ‘prelamati’ jezik”, kaže Sergej Andrej Blagojević, koji se u osnovnoj školi zainteresovao za kineski jezik.

Praksu u kineskim kompanijama srednjoškolcima će pokušati da obezbijedi Konfucijev institut Univerziteta u Banjaluci.

“Razgovaramo sa predstavnikom kineske kompanije ‘Sinopharm’, gdje se nadamo da će naši polaznici kineskog jezika moći da ostvaruju praksu i da će se ta saradnja nastaviti kasnije te da će djeca koja uče kineski jezik, koja završavaju školu, imati mogućnost da se poslije zapošljavaju u kineskim kompanijama.

Mi se nadamo, u stvari, da je ovo samo početak saradnje nakon termoelektrane i izgradnje bolnice, da će biti još projekata, pogotovo kineske kompanije ‘Sinopharm'”, rekla je Ljiljana Stević, direktor Konfucijevog instituta.

Časovi kineskog jezika izvode se u okviru sporazuma Konfucijevog instituta i Ekonomske škole, a saradnja ove dvije ustanove traje već dvije godine.

“Ove godine realizacija je svedena na online časove, ali đaci su, naravno, vrlo zadovoljni. Oni imaju na sedmičnom nivou časove u dogovoru sa svojim predmetnim nastavnikom. Tačan broj učenika naše škole i svih ostalih ne bih znala, ali znam da su proporcionalno raspoređeni”, kazala je Tijana Vasiljević Stokić, direktorica Ekonomske škole.

(Nezavisne)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This will close in 8 seconds

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MojaSrpska.com !!