EP: Niko neće biti obavezan da koristi EU kovid sertifikat

BRISEL – Zvaničnici Evropske unije sastali su se danas da bi razgovarali o napretku u pogledu kovid-19 sertifikata kako bi se građanima pomoglo da slobodnije putuju širom 27-članog bloka i otvori ljetni turizam.

Iako zvaničnici EU naglašavaju da neće diskriminisati one koji nemaju sertifikat, zemlje zavisne od turizma, poput Grčke, nadaju se da će dogovor biti postignut do kraja juna, prenio je Rojters.

Kovid sertifikat bi besplatno izdavale zdravstvene vlasti u zemljama EU ljudima koji su primili vakcinu, imaju negativan test ili su se izliječili od kovid-19.

Niko neće biti obavezan da koristi EU sertifikat, saopšteno je iz Evropskog parlamenta.

Poslanici EU dizajniraju sertifikat zajedno sa Evropskom komisijom i pregovaračima vlada EU.

Portugal, koji predsjedava EU, nada se političkom dogovoru o sporazumu do kraja maja koji će omogućiti da sertifikat bude operativan do 21. juna.

Pregovarači moraju da odluče da li će brži, ali manje tačni, kovid-19 antigenski testovi biti uključeni u sertifikat.

Evropska komisija predlaže da se oni nazovu digitalni zeleni sertifikati, dok Evropski parlament predlaže da budu EU kovid-19 sertifikati.

Pregovarači EU moraju da se dogovore da li će sve vakcine biti validne za izdavanje sertifikata ili samo one koje je odobrila Evropska agencija za lijekove.

(Nezavisne)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This will close in 8 seconds

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MojaSrpska.com !!