Izrečene zatvorske kazne zbog lažnih diploma

 

SANSKI MOST – Opšinski sud u Sanskom Mostu osudio je provostepenom presudom Senada Pehlivana na kaznu zatvora u trajanju od 14 mjeseci, Šemsudin Habibović je osuđen na dvadeset mjeseci zatvora, dok je Neira Šabić osuđena uslovno na zatvorsku kaznu od 8 mjeseci s rokom provjere od tri godine.

Njih troje su osuđeni u predmetu poznatom pod nazivom “Diploma”, zbog krivičnih djela posredovanja prilikom primanja dara i drugih oblika koristi te zloupotrebe službenog položaja i ovlaštenja.

Osuđeni u ovome predmetu su najavili žalbu na presudu drugostepenom sudu. Podsjećamo, troje navedenih su akteri poznate afere koja se dogodila potkraj 2018. godina i imala snažan odjek ne samo u Bosni i Hercegovini, već i van njenih granica.

Podsjećamo, novinarka magazina “Žurnal”, Azra Omerović, je za svega 17 dana, bez dana prisustva ijednom času, završila srednju medicinsku školu i to vrlo dobrim uspjehom. Dokumente je predala 20. decembra 2018. godine, a ovjerenu diplomu i svjedočanstva za četiri razreda srednje medicinske škole, preko posrednika dobila 3. januara 2019 godine. Optužnica je teretila Pehlivana da je posredovao prilikom podmićivanja odgovorne osobe, nakon što ga je novinarka kontaktirala kao osobu za koju je imala saznanja da posreduje prilikom kupovine diploma. 

On joj je obećao da će najkasnije do polovine januara 2019. godine pribaviti diplomu srednje medicinske škole, zanimanje medicinski tehničar,  a za ovu uslugu je zatražio iznos od 2.500 maraka koji će podijeliti sa osobama koje budu sudjelovale u izdavanju diplome. Prema navodima iz optužnice, Pehlivan je potom stupio u kontakt sa Šemsudinom Habibovićem odgovornom osobom  privatne ustanove Centar za obrazovanje odraslih “Multilingua” iz Sanskog Mosta, koji je potom skupa sa Neirom Šabić, direktoricom pomenute ustanove, sačinio krivotvorenu diplomu srednje medicinske škole i predao je Pehlivanu. Osnovanost ove optužnice potvrđena je višemjesečnom istragom Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona, u kojoj je pribavljena obimna materijalna dokumentacija i provedeno nekoliko vještačenja.

Nakon objelodanjivanja afere, Ministarstvo obrazovanja USK je provelo inspekciju u centru “Multilingua” i donijelo odluku o zabrani rada te privatne obrazovne ustanove na period od tri godine.

(Nezavisne)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This will close in 8 seconds

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MojaSrpska.com !!