Kon objašnjava da li će praznici uticati na porast broja oboljelih

Opadanje broja novozaraženih je svakako dobra vijest, ali treba imati u vidu sa su bili praznici, i da se ljudi nisu testirali, tako da je najbolje da sačekamo da prođu praznici i sagledamo pravu situaciju, rekao je epidemiolog Predrag Kon.

– Ne mislim da će praznici imati nekakvog uticaja na dalji tok pandemije u Srbiji. Treba da budemo ponosni na sebe, prvenstveno na Beograd, gdje je trenutno vakcinisano 43 odsto punoljetnog stanovništva – rekao je Kon.

Kako je naglasio, ovo je dobitni trenutak za našu zemlju, jer bi sad bilo najpovoljnije da se što više vakcinišemo.

– Aktivnost virusa pada, čak i u velikim gradovima, ali sada treba da se vakcinišu najmlađi, jer oni najviše prenose virus, dakle oni između 40-60 godina, ali i oni ispod – kazao je Kon.

Takođe, doktor Kon je ovom prilikom objasnio i sve oko nedoumica koje postoje oko toga da li dojilje i trudnice treba da se vakcinišu, s obzirom da kod njih postoji velilka zabrinutost.

 – Ovo dugo traje, sigurno je bilo inficiranih trudnica, međutim, procjena je da vakcina trudnicama i dojiljama veoma koristi. Prvi podaci su izvanredni, i tek se sada objavljuju. Zabrinute trudnice treba da znaju da vakcina štiti i njih, ali i njihove bebe, jer se preko placente stvaraju antitijela koja kod njihove bebe stvaraju zaštitu do 6 mjeseci – objasnio je Kon u jutarnjem programu za TV “Prva”.

O mogućnosti prenosa virusa na dijete, Kon je rekao da je to velika rijetkost.

– Rijetko je da se virus prenese sa majke na dijete, ali je bilo ipak slučajeva, koji su mali – istakao je Kon i dodao da je stav da zaražene dojilje i te kako treba da doje svoje zdravo dijete, jer se preko mlijeka stvaraju antitijela koja daju dugotrajniju zaštitu, ali da sve vrijeme dok je u kontaktu sa bebom treba da nosi masku.

(InfoBijeljina)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This will close in 8 seconds

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MojaSrpska.com !!