MUP RS upozorava: U julu i avgustu najviše poginulih na putevima

BANJALUKA – Tokom jula i avgusta dolazi do povećanog broja saobraćajnih nesreća sa smrtno stradalim licima, zbog čega je Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) RS pripremilo niz aktivnosti da bi ove godine taj broj bio sveden na minimum, rekao je danas načelnik Jedinice policije za bezbjednost saobraćaja MUP-a Srpske Goran Amidžić.

Istakao je da je na putevima Srpske za prvih šest mjeseci ove godine broj saobraćajnih nezgoda povećan za 16 odsto u odnosu na isti period lani, a tek slijedi težak period kada je riječ o bezbjednosti saobraćaja.

“Broj poginulih veći je za jedan, dok je broj teško povrijeđenih smanjen i bilo ih je ukupno 204, što je za 15 odsto manje u odnosu na prošlu godinu”, rekao je Amidžić povodom početka preventivne kampanje “Vozi oprezno, putuj bezbjedno”.

Ocijenio je da je trenutno stanje u bezbjednosti saobraćaja u Srpskoj zadovoljavajuće, ali da slijede juli i avgust, kada je povećan broj poginulih u saobraćajnim nezgodama.

“U 2018. godini u toku ta dva mjeseca poginulo je 40 ljudi, a 2019. godine 38 lica”, rekao je Amidžić.

Naveo je da je od prošle godine MUP Srpske počeo sprovoditi kampanju “Vozi oprezno, putuj bezbjedno”, te je broj poginulih u saobraćajnim nezgodama u prošloj godini smanjen, kada je bilo 28.

“Za ovu godinu smo kampanju bolje osmislili, sa konkretnijim i preciznijim mjerama, te očekujemo da ove godine bude i manji broj poginulih u ova dva mjeseca”, rekao je Amidžić.

Inspektor u Upravi policije MUP-a Srpske Milan Salamadija rekao je da je analiza saobraćajnih nezgoda sa poginulim licima za juli i avgust 2018, 2019. i 2020. godine pokazala da je na području policijskih uprava Banjaluka, Doboj, Bijeljina i Prijedor identifikovan najveći broj poginulih lica u ta dva mjeseca.

Kada je riječ o greškama koje su doprinijele saobraćajnim nezgodama, Salamadija je naveo da su u najvećoj mjeri to neprilagođena nepropisna brzina – oko 40 odsto.

“Kada je riječ o strukturi poginulih, na prvom mjestu su vozači putničkih motornih vozila, na drugom vozači motocikala i mopeda, te slijede pješaci, vozači traktora i biciklisti”, rekao je Salamadija. Među poginulima dominira starosna struktura od 21 do 30 godina. Kazao je da su 32 lica ove starosne strukture poginula u julu i avgustu u prethodne tri godine, što je duplo više u odnosu na bilo koju drugu starosnu strukturu. Najugroženiji putni pravci u julu i avgustu prošle godine bili su Klupe–Teslić, zatim Zablađe–Čađavica, Razboj–Rudanka i Pale–Ljubogošta.

Salamadija je dodao da je planirano nekoliko republičkih akcija koje će biti realizovane u julu i avgustu, te da je policijskim upravama naloženo i da, osim ovih akcija, imaju obavezu da realizuju po jednu regionalnu, a policijske stanice po jednu lokalnu akciju.

Prva republička akcija planirana već za vikend, u petak i subotu, 2. i 3. jula, sa ciljem kontrole učesnika u saobraćaju na prisustvo alkohola, opojnih droga i psihoaktivnih lijekova u organizmu.

“Uporedo sa ovom akcijom biće angažovani policajci na službenim motociklima, koji će 2, 3. i 4. jula raditi pojačanim intenzitetom, sa fokusom na kontroli vozača motocikala, mopeda i vozača traktora, i to na području policijskih uprava Banjaluka, Gradiška, Doboj i Bijeljina”, rekao je Salamadija.

(Nezavisne)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This will close in 8 seconds

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MojaSrpska.com !!