Na putevima Srpske 12 presretača i svi mobilni radari

Vozači u Srpskoj tokom ovog i sljedećeg mjeseca posebno treba da obrate pažnju na brzinu, jer će svi mobilni radarski sistemi biti angažovani svakog dana najmanje 12 sati dnevno.

Osim toga, kako saznaju “Nezavisne novine”, putevima će krstariti i 12 presretača, a kada je u pitanju njihov rad, poseban akcenat odnosiće se na Banjaluku, Bijeljinu, Prijedor, Doboj i Gradišku.

U MUP-u Srpske potvrđeno nam je i da je u julu i avgustu planirano šest republičkih akcija, s tim što će i svaka policijska uprava organizovati po jednu regionalnu i jednu lokalnu.

I to nije sve – sedam policijskih motocikala će biti podijeljeno u dvije grupe, a pod njihovom lupom biće motociklisti, ali i vozači mopeda, bicikala i traktora.

Vozačima vozila stoga se savjetuje da ne prekoračuju brzinu, da ne piju te da koriste bezbjednosni pojas, koji za 40 do 50 odsto smanjuje mogućnost pogibije tokom nesreće.

Na motocikliste se apeluje da koriste kacige i drugu zaštitnu opremu te da pretiču u skladu s propisima – ne sa desne strane i ne kolone. Biciklistima se savjetuje kretanje biciklističkim stazama ili kolovozom na propisan način.

Sve ove kontrole biće sprovedene u sklopu preventivne kampanje “Vozi oprezno, putuj bezbjedno”, čiji je cilj smanjenje broja poginulih na putevima Srpske u julu i avgustu, koji su identifikovani kao mjeseci tokom kojih je bezbjednost učesnika u saobraćaju najugroženija.

Goran Amidžić, načelnik Jedinice policije za bezbjednost saobraćaja MUP-a Republike Srpske, rekao je da je u 2018. godini u toku jula i avgusta poginulo 40, a 2019. godine 38 lica.

On je dodao da je kampanja “Vozi oprezno, putuj bezbjedno” prvi put sprovedena prošle godine, kada ja broj poginulih u julu i avgustu smanjen na 28 lica.

“Očekujemo da ove godine bude manji broj poginulih u ova dva mjeseca”, naglasio je Amidžić.

Milan Salamadija, inspektor u Upravi policije MUP-a Srpske, rekao je da je s ciljem smanjenja broja saobraćajnih nezgoda s poginulim licima MUP naložilo niz mjera i aktivnosti za policijske uprave, kao i angažovanje mobilnih radarskih sistema na teritoriji policijskih stanica s najvećim brojem saobraćajnih nezgoda sa poginulim licima.

On je rekao da je analiza saobraćajnih nezgoda s poginulim licima za jul i avgust 2018, 2019. i 2020. godine pokazala da je na području policijskih uprava Banjaluka, Doboj, Bijeljina i Prijedor identifikovan najveći broj smrtno stradalih u ta dva mjeseca.

“Kada je riječ o strukturi poginulih lica, na prvom mjestu su vozači putničkih vozila, na drugom vozači motocikala i mopeda, te slijede pješaci, vozači traktora i biciklisti”, rekao je Salamadija.

“Nezavisnim novinama” je iz MUP-a Srpske potvrđeno da se najveći broj saobraćajnih nesreća okončanih tragedijom u julu i avgustu u prethodne tri godine dogodio od 20 do 22 časa (17), te od 18 do 20 časova (13).

“Najveći broj saobraćajnih nezgoda sa smrtnom posljedicom u julu i avgustu u prethodne tri godine se, po danima, dogodio, u subotu – 19, te u srijedu – 17”, rekli su iz MUP-a Srpske.

Broj poginulih tokom jula i avgusta

2018.           40

2019.           38

2020.           28

(Nezavisne)

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This will close in 8 seconds

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MojaSrpska.com !!