“Ne treba žuriti sa VAKCINACIJOM DJECE” Stručnjaci pozivaju na oprez po pitanju imunizacije mališana, bezbjednost je na prvom mjestu

Agencija za lijekove u Srbiji odobrila je Fajzerovu vakcinu za djecu od 12 do 15 godina. Nadležni garantuju da su ispunjeni svi neophodni uslovi kada je riječ o bezbjednosti i efikasnosti.

Stručnjaci ukazuju da bi prioritet trebalo da ostane vakcinacija odraslih kako bi se došlo do kolektivnog imuniteta, a da bi djecu trebalo vakcinisati jedino u slučaju hroničnih oboljenja.

Poslije Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država i Srbija se našla na listi zemalja koja vakciniše djecu. Zeleno svjetlo za Fajzer-Biontek vakcinu dala je Agencija za lijekove uz, kako kaže prvi čovek te instutcije Pavle Zelić, maksimalno poštovanje najviših standarda u regulatornoj praksi, piše N1.

– Ono što sada jeste preduslov neophodan kada pričamo o kvalitetu, efikasnosti, a prije svega o bezbjednosti, jeste obavljen od strane Agencije i to je dobra vijest, i lično sam imao prilike da razgovaram sa roditeljima čija djeca su ugrožena zbog raznih drugih pridruženih stanja ili bolesti, koja jedva čekaju ovu vakcinu i kojima je ona značajna zato ne smijemo da im uskratimo tu mogućnost – ističe Zelić.

Ko su kandidati?

Profesor Medicinskog fakulteta Radan Stojanović kaže da bi jedino djeca sa hroničnim oboljenjima uzrasta od 12 do 15 godina trebalo da budu kandidati za vakcinu protiv korona virusa, a da ostala ipak ne bi trebalo da se vakcinišu.

– Djeca ovog uzrasta obolijevaju najčešće asimptomatski ili u vrlo blagoj kliničkoj slici kovida-19, smatram da još uvijek nije vrijeme za rutinsku primjenu ovih vakcina u ovom dječijem uzrastu sve dok se ne prikupe neki, da kažem, značajniji, obuhvatniji, dugoročniji podaci, prije svega kada je bezbjednost u pitanju. Mislim da je nama trenutno prioritet da vakcinišemo odrasle i da u nekom tako željenom sticanju kolektivnog imuniteta odrasli treba da pomognu djeci, a ne djeca odraslima – smatra Stojanović, piše Blic.

Uzorak je premali

Iz Agencije za ijlekove kažu da su se uslovi za vakcinaciju djece u Srbiji stekli na osnovu podataka iz kliničkih ispitivanja koja su sprovedena u drugim državama. A da li je to dovoljan uslov? Virusolog i mikrobiolog Milanko Šekler smatra da nije.

– Da je ispitivanje izvedeno na svega hiljadu i nešto tinejdžera, i hiljadu i nešto placebo tinejdžera, tj. onih koji nisu dobili vakcinu. Meni je taj uzorak, realno gledano, premali da bismo govorili o stotinama, milionima vakcnisane djece. Osim toga, vidite i sami da su proizvođači počeli tu utakmicu tržišnu, da kažem pod navodnicima, prema dnu, svi spuštaju godište sve niže – ukazuje on.

Starosna granica za vakcinaciju, prvo je spuštena u Kini. U toj zemlji je odlučeno da Sinovak vakcinu mogu da prime djeca uzrasta od tri do 17 godina, što važi i za Sinofarm vakcinu koja se, za sada samo za odrasle, koristi i u Srbiji.

(Srpskainfo) 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This will close in 8 seconds

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MojaSrpska.com !!