“NIKO NEĆE OSPORITI 9. JANUAR” Višković istakao da Dan Republike ostaje istog datuma

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas da je epidemiološka situacija u Srpskoj stabilna, a proces vakcinacije ide zacrtanim tokom.

Virus korona nas je u proteklih godinu dana sputao u nekim našim namjerama. Svi se nadamo da ćemo u narednom periodu da se vratimo u okvire u kojima smo živjeli prije izbijanja epidemije – rekao je Višković na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu.

Na novinarsko pitanje o Domu za stara lica u Ljubinju, za koji je Vlada Republike Srpske 2018. godine izdvojila tri miliona KM, Višković je naveo da je riječ o objektu koji je renoviran.

– Trebao je da bude u funkciji kao dom za stara lica, a onda je epidemija virusa korona to sve zaustavila. Čak je u jednom trenutku bilo razmišljanje da to bude rezervni kovid objekat za područje Hercegovine – rekao je Višković i dodao da će u narednom periodu biti odlučeno u koje svrhe će biti upotrebljen taj objekat.

Na pitanje da prokomentariše ideju o tome da se Dan Republike Srpske obilježava 15. februara, Višković je istakao da su to spekulacije i da Dan Republike ostaje 9. januar.

– Sa srpskim članom i predsjedavajućim Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom sam svaki dan i nisam čuo za tu ideju. Dan Republike je 9. januar i on ostaje, a ne bih trošio vrijeme na spekulacije. Dovoljno smo podnijeli kritika i prijetnji vezano za 9. januar i nikad niko neće osporiti da je taj dan – Dan Republike Srpske – rekao je Višković.

Za projekte lokalnih zajednica 20 miliona KM

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković najavio je da će u narednom periodu biti izdvojeno oko 20 miliona KM iz Budžeta za projekte lokalnih zajednica u Srpskoj.

– Želim da podržim ljude koji domaćinski rade od Trebinja do Novog Grada i Vlada će do kraja mjeseca uputiti cirkularno pismo svim lokalnim zajednicama da nam dostave projekte koje planiraju realizovati u narednom periodu, za koje će u budžetu biti izdvojeno oko 20 miliona KM – rekao je Višković novinarima u Istočnom Sarajevu.

On je napomenuo da sredstva neće biti direktno prebacivana na račune lokalnih zajednica, nego da će one provoditi procedure i birati izvođače, dok će plaćanje ići preko Vlade Republike Srpske.

– To je nešto na principu kao što se radilo sa novcem koji smo dobili od Vlade Srbije – pojasnio je Višković.

On ističe da maksimalni iznos koji može dobiti neka lokalna zajednica neće prelaziti milion KM.

– U zavisnosti od kvaliteta projekta, iznosi će se kretati od 100.000 do milion KM, a najviše će biti vrednovani oni projekti koji budu išli ka ekonomskom jačanju lokalne zajednice – dodao je Višković.

Podrška vlade projektima koji poboljšavaju kvalitet života

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković i gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić saglasili su se danas u Istočnom Sarajevu o nastavku vladine podrške projektima koji će donijeti dobrobit stanovnicima Istočnog Sarajeva.

– Studentski dom, zgrada Rektorata i Muzičke akademije, zgrada Fakulteta za fizičku kulturu su projekti koji treba da poboljšaju kvalitet života građana Istočnog Sarajeva. Vlada Republike Srpske pratila je i do sada projekte lokalnih zajednica i to ćemo raditi u budućnosti – poručio je Višković.

On je istakao da će tender za izgradnju ovih objekata pustiti u proceduru čim se pripremi projektno-tehnička dokumentacija za ovaj veliki projekat koji će ići u međunarodni javni poziv, zbog čega se neće moći odabrati izvođač radova prije kraja septembra.

– Investicije koje radimo na Jahorini u znatnoj mjeri utiču na razvoj grada. Radimo i rehabilitaciju magistralnog puta od Pala do “Bistrice” – poručio je Višković, ističući da nema vremena za gubljenje i da je neophodno da se počne graditi.

Višković je najavio i izgradnju osnovne škole na području opštine Istočno Novo Sarajevo jer postojeća škola ima dva puta više učenika od njenog kapaciteta.

– Sa načelnikom opštine Istočno Novo Sarajevo Jovanom Katićem sam razgovarao da ova lokalna zajednica nađe lokaciju i pripremi dokumentaciju za izgradnju osnovne škole. Posebno sam radostan zbog te činjenice jer rijetko koja zajednica može da se pohvali takvim prilivom mladih ljudi. Na tom primjeru možemo da vidimo da je Istočno Sarajevo grad u koji se dolazi i ostaje, a ne odlazi iz njega – rekao je Višković.

Premijer Srpske je podsjetio da je živio u ovom gradu devedesetih godina, te da je ponosan na doprinosu građana, Vlade Republike Srpske i lokalnih zajednica koji su omogućili da Istočno Sarajevo sada bude moderan grad.

On je podsjetio da je na posljednjim lokalnim izborima gradonačelnik Istočnog Sarajeva biran direktno, što ovoj funkciji daje dodatnu težinu.

Gradonačelnik Ćosić izrazio je zahvalnost predsjedniku Vlade Srpske za posjetu Istočnom Sarajevu naglašavajući da je uvijek bio spreman da pomogne u rješavanju problema.

– Danas smo dobili podršku za one aktivnosti koje će brzo biti vidljive u ovom gradu, a ranije smo ih započeli. To su Studentski dom, zgrada Rektorata i Muzičke akademije u Istočnom Novom Sarajevu i zgrada Fakulteta fizičke kulture u Palama. Briga o smještaju visokoškolskih institucija u Istočnom Sarajevu biće vrlo brzo vidljiva nakon raspisivanja tendera i početka radova – rekao je Ćosić.

Ćosić je naveo da je zahvalan premijeru Viškoviću, jer je bio jedan od inicijatora za ove projekte prethodne godine, te za podršku Vlade Republike Srpske za dva bitna sportska događaja u Istočnom Sarajevu – Evropsko prvenstvo u boksu i

Svjetsko prvenstvo u biciklizmu – koji će biti održani u avgustu i oktobru.

– Razgovarali smo i o drugim brojnim projektima i aktivnosti i dogovorili da projekti koje opštine iz sastava grada Istočnog Sarajeva budu kandidovali prema Vladi Republike Srpske budu rađeni u saradnji i dogovoru sa Gradom i na taj način će Gradska uprava podržati i pokazati da je kohezioni faktor za svih šest opština koje čine Grad Istočno Sarajevo – rekao je Ćosić.

On je dodao da je Istočno Sarajevo jedini grad u Srpskoj koji u svom sastavu ima opštine i koji zbog svog položaja i značaja zaslužuje posebnu pažnju Vlade Republike Srpske. 

(Srpskainfo) 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This will close in 8 seconds

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MojaSrpska.com !!