NOVI SKOK CIJENA Gorivo na pumpama u Srpskoj poskupilo do pet feninga po litru

Svi distributeri naftnih derivata na benzinskim pumpama su u proteklih par dana povećali maloprodajne cijene goriva u prosjeku od dva do pet feninga.

Ovo su za Srpskainfo potvrdili u Grupaciji za promet naftom i naftnim derivatima Privredne komore RS, u kojoj naglašavaju da se, trenutno, cijene naftnih derivata na benzinskim pumpama u Srpskoj kreću od  1,89-2,09 KM za benzin 95 i 1,89-2,05 KM za eurodizel 5, dok tečni naftni gas košta između 1,04 i 1,16 KM.

– Maj pokazuje nestabilan period što se tiče cijena, jer se bilježi konstantan rast na benzinskim pumpama. Značajan je rast ulaznih cijena, odnosno nabavnih iz rafinerija i ostalih izvora snabdijevanja, i to se odrazilo i na tržište – kaže predsjednik ove grupacije Dragan Trišić.

Dodaje da je, ako se posmatraju parametri na berzi, cijena nafte Brent trenutno 554 dolara po toni ili 68 dolara po barelu.

– To je, unazad mjesec dana, porast od 24 dolara po toni ili 21 dolar po barelu, u zadnjih mjesec dana. Podsjećam da su ovakve cijene na berzi bile u maju 2019, i da su se tada maloprodajne cijene na benzinskim pumpama kretale između 2,25 i 2,30 KM. Cijene u Srpskoj su i dalje niže u odnosu na Federaciju BiH, i to do 10, a u odnosu a region i do 40 pfeniga – naglašava Trišić.

Dodaje da je prognoza daljnji rast cijena. 

– Moja procjena je da će u narednim danima cijene i benzina i dizela na svim benzinskim pumpama ići preko dvije KM. Ovo je neminovno zbog povećanja nabavnih cijena u poslednjih 20 dana. U ovom momentu, mnogi distributeri rade sa minimalnim maržama koje nisu dovoljne za funkcionisanje i pozitvno poslovanje. Da li je do povećanja ulaznih cijena došlo zbog najava otvaranja granica EU i  pokušaja da se ekonomije pokrenu prema ranijim trendovima, pokazaće vrijeme. U svakom slučaju, ne možemo očekivati stabilizaciju tržišta – poručuju Trišić.

(InfoBijeljina)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This will close in 8 seconds

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MojaSrpska.com !!