Obilježeno 29 godina od početka proboja koridora: Početak bitke za život

DOBOJ – U Ristića Gaju kod Doboja danas je obilježeno 29 godina od početka proboja koridora kojim je prekinuta 42 dana duga kopneno-vazdušna blokada oko milion i po Srba u zapadnom dijelu Republike Srpske i Republici Srpskoj Krajini.

Kod spomenika sa 445 imena poginulih srpskih boraca sa područja Krnjina služen je parastos i položeni su vijenci.

Komandant Krnjinske briade Miko Škorić podsjetio je da su 8. juna 1992. godine sa Ristića Gaja krenula ova brigada, potpomognuta drugim jedinicima, na konačan obračun sa neprijateljem prema Brodu i rijeci Savi.

On je naveo da su na ovom prostoru odigrale prve bitke sa regularnom Hrvatskom vojskom i paravojnim snagama, koje su bile prodrle u dobojska naselja.

Škorić je naveo da je Hrvatska vojska bila u punom kapacitetu jer je to bio period kada se povukla bivša JNA sa ovih područja, a oni su okupirali teritorije gdje je bila linija razdvajanja.

On je podsjetio da je strateški cilj agresora bio da se snage regularne Hrvatske vojske sa paravojnim snagama koje su nadirale, poslije pokolja srpskog stanovništva u Sijekovcu, spoje preko Broda sa snagama tzv. Armije BiH iz pravca Zenice i u obruč stave više od 800.000 Srba, što je spriječeno.

-Jedanaest dana nakon tog 8. juna nadovezala se i otpočela operacija „Koridor života“ – rekao je Škorić novinarima.

Zamjenik gradonačelnika Doboja Vladimir Marković podsjetio je da je bitka „Koridor života“ jedna od prvih, ali i najznačajnijih i za ovaj grad i za Republiku Srpsku, zahvaljujući kojoj je omogućeno da se spoji istočni i zapadni dio Srpske i omogući njen opstanak.

On je ukazao na potrebu da se kultura sjećanja na istinu o događajima na ovim prostorima sačuva od zaborava i prenosi budućim naraštajima.

Pomenu su prisustvovale porodice poginulih učesnika bitke za koridor, poslanici u Narodnoj Skupštini Aleksandar Subotić, Srđan Todorović, Danijel Jošić, delegat u Vijeću naroda Republike Srpske Jasna Lukić, poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Sanja Vulić, zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara Mirko Okolić, načelnik opštine Stanari Radojica Ćelić.

Vijencu su položeni i kod spomenika poginulim borcima u Drugom svjetskom ratu.

Probojem Koridora prekinuta je 42 dana duga kopneno-vazdušna blokada hrvatsko-muslimanskog agresora nad dijelom Republike Srpske i Republike Srpske Krajine koji je imao namjeru da uništi i protjera Srbe sa vjekovnih ognjišta.

(GlasSrpske)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This will close in 8 seconds

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MojaSrpska.com !!