Odlučni da POKORE VLAST: Opozicione stranke oba entiteta počele zajedničke razgovore

U Sarajevu je održan prvi sastanak predstavnika opozicionih stranaka iz Federacije BiH (NiP i Naša stranka) sa predstavnicima opozicionih stranaka iz Srpske (SDS, PDP i DNS).

Na sastanku, koji je održan u Parlamentu BiH, razgovarano je o najavljenoj saradnji ovih stranaka na Opštim izborima naredne godine.

Predsjednik PDP Branislav Borenović kaže za Srpskainfo da je sasvim logično da opozicione stranke iz Republike Srpske i Federacije BiH pričaju i otvaraju teme koje su izuzetno važne za sve građane BiH.

– Potpuno su predimenzionirane i pretjerane priče o nekim ujedinjenjima i koalicijama, jer takvog nečeg jednostavno nema. Međutim, potrebno je da se razgovara o borbi protiv javne korupcije, kriminala, izmjenama Izbornog zakona, smanjenja privilegija vlastodršcima i osudi decenijskih poziva lidera SDA i SNSD na sukobe, konflikte, pa čak ratove – kaže Borenović.

On kaže da su takve priče opterećujuće za cijelo društvo, posebno u ovoj 2021. godini. Borenović ne vidi ništa sporno u tome da se opozicija ujedini unutar entiteta.

– Poznato je da će opozicija u Republici Srpskoj ići zajedno i snažno na izbore u Srpskoj, kao što vidimo da opozicija u Federaciji BiH traga za rješenjima kako da djeluju na izborima kod njih. Na nivou BiH sada imamo prudsko-akciznu koaliciju SDA, SNSD, HDZ koja je najodgovornija za katastrofalno stanje u Srpskoj, FBiH i na BiH nivou, jer su vlast na svim tim nivoima – kaže Borenović.

Dodaje da stranke opozicije imaju dodirnih tačaka o kojima je moguće razgovarati na nivou BiH.

– Treba vidjeti koji su to ključni prioriteti na kojima možemo i moramo insistirati, pored ukazivanja na brojne afere, enormno zaduživanje, fijaska oko vakcinacije. Smatramo da su tu trenutno najvažnije izmjene Izbornog zakona i reforma pravosuđa. To su osnovni preduslovi da imamo fer i poštene izbore i pravedno društvo jednakosti i zakonitosti za sve. A podrazumijeva se da su, što se nas tiče, Dejtonski mirovni sporazum i ustavna pozicija Republike Srpske zabetonirani i oko toga ne može biti nikakve rasprave – kazao je Borenović.

Predsjednik Naše stranke Predrag Kojović, rekao je da će pregovori ovih stranaka biti nastavljeni i u narednom periodu, te da su na sastanku razmijenjeni stavovi o aktuelnim dešavanjima i problemima sa kojima se suočava BiH.

(Srpskainfo)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This will close in 8 seconds

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MojaSrpska.com !!