Ograničenje brzine na 30 km/h u naseljima ne uvodi se u zakonsku proceduru

Ograničenje brzine kretanja vozila u naseljima na 30 kilometara na čas ne uvodi se u zakonsku proceduru u Republici Srpskoj, saopšteno je iz Agencije za bezbjednost saobraćaja Srpske.

Povodom pogrešno interpretiranih izjava u vezi sa ograničenjem brzine na 30 kilometara na čas, što je bila tema okruglog stola održanog prošle sedmice u Bijeljini, iz Agencije su pojasnili da Srpska nastoji da kroz zakonske regulative, mišljenje naučne zajednice, kao i putem okruglih stolova, dođe do zacrtanog cilja, a to je nula poginulih na putevima Srpske.

Iz ove agencije navode da je ograničenje brzine kretanja vozila u naseljima na 30 kilometara na čas uspješna praksa razvijenih zemalja u svijetu, čijom primjenom bi se poboljšala i bezbjednost učesnika u saobraćaju u Srpskoj.

Na osnovu pokazatelja o broju poginulih na putevima Republike Srpske ustanovljeno je da bi smanjenjem brzine vozila na kritičnim dionicama putnih pravaca sa 50 na 30 kilometara na čas bili izbjegnuti smrtni ishodi, ističu iz Agencije.

Kritične dionice su, kako se navodi, strogi centar grada, ulice koje povezuju škole, vrtiće, bolnice, hitne službe i slično, a gdje dominiraju pješaci, biciklisti, stara i nemoćna lica, lica sa posebnim potrebama, vozači električnih trotineta i slično.

Iz Agencije dodaju da je brzina ograničena na 30 kilometara na čas u strogom centru Pariza, u jednosmjernim ulicama u strogom centru Madrida, a ograničenja brzine postoje i u ulicama u Briselu koje povezuju mnoga mjesta atrakcije, odnosno gdje su dominantni ranjivi učesnici u saobraćaju.

Takozvane „oaze urbane mobilnosti” su lokacije u strogom centru grada koje imaju potencijala da se smanji ograničenje brzina kretanja automobila kako bi se prioritet dao pješacima, biciklistima i vozačima e-trotineta.

„U skladu sa tim naglašen je značaj primjene ovakvog pristupa i u jedinicama lokalne samouprave u Republici Srpskoj”, navode iz Agencije.

Ovoj problematici treba pristupiti sa naučnog i stručnog aspekta kako bi se identifikovale lokacije(ulice) zone u gradovima koje imaju potencijala da se u narednom periodu smanji ograničenje brzine za automobile i da se prioritet da pješacima, biciklistima, djeci i slično, a da se ne smanji efikasnost odvijanja saobraćaja i nivo usluge.

„Iskustva pokazuju da su to lokacije u strogom centru grada, kao što su park, šetališta, prilazi hitnim službama, domovima zdravlja, zelene pijace i slično”, navodi se u saopštenju.Iz Agencije ističu da će se na taj način povećati nivo bezbjednosti saobraćaja ranjivih kategorija učesnika u saobraćaju, te da će se stvoriti „oaze ulica za život” svih građana.

U Bijeljini je 21. maja obilježena šesta UN sedmica bezbjednosti saobraćaja nizom aktivnosti, među kojima je i okrugli sto o temi „Upravljanje brzinama u naselju-urbanim zonama” i organizacijom Dana bezbjednosti saobraćaja.

Okrugli sto je organizovan u skladu sa sloganom ovogodišnje sedmice bezbjednosti saobraćaja koji glasi „Ulice za život – volimo 30 kilometara na čas”.

Tokom okruglog stola u Bijeljini, predstavljene su uspješne prakse u svijetu koje zagovaraju ovaj slogan i istaknuto je da svi pokazatelji ukazuju na to da bi smanjenjem brzine vozila na pojedinim dionicama u naseljima (strogi centar grada, ulice koje povezuju škole, vrtiće, bolnice, hitne službe i slično) sa 50 na 30 kilometara na čas bili izbjegnuti smrtni ishodi na kritičnim dijelovima tim lokacija.

(BijeljinaDanas)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This will close in 8 seconds

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MojaSrpska.com !!