Osnovni sud u Bijeljini izrekao ginekologinji uslovnu kaznu od devet mjeseci za nesavjesno liječenje

Osnovni sud u Bijeljini juče je izrekao uslovnu kaznu u trajanju od devet mjeseci za nesavjesno liječenje ginekologinji Sanji Stevanović, pod uslovom da u roku od tri godine ne izvrši bilo kakvo krivično djelo, dok je Slađani Obradović, medicinskoj sestri, glavnoj instrumentarki, izrečena uslovna zatvorska kazna od šest mjeseci, pod uslovom da u naredne dvije godine ne izvrši bilo kakvo krivično djelo.

 

Obrazlažući presudu, sudija Aleksandar Despenić je istakao da je krivično djelo nesavjesnog liječenja pacijentkinje Svjetlane Đurović, u čijoj je trbušnoj duplji nakon obavljenog carskog reza 2016. godine, ostavljena gaza dužine oko dva metra, izvršeno nehatom te da Stevanović i Obradović nisu imale nikakvu zlu namjeru, odnosno da su neke stvari prilikom vršenja operativnog zahvata, očigledno, krenule kako ne treba, pišeAvaz.

 

– Sanja Stevanović i Slađana Obradović krive su što su prilikom izvođenja operativnog zahvata propustile da izvrše pregled trbušne duplje, što je u konačnici dovelo do trajnog narušavanja zdravstvenog stanja pacijentkinje, odnosno odstranjivanja dijela tankog i gotovo cijelog debelog crijeva. To je ostavilo trajne posljedice po zdravlje i probavni sistem pacijentkinje. Stevanović i Obradović nisu se pridržavale pravila ljekarske struke, uzrokujući teške posljedice po zdravstveno stanje oštećene Svjetlane Đurović, čime su počinile krivično djelo nesavjesno pružanje ljekarske pomoći – obrazložio je presudu sudija Despenić.

 

Svjetlana Đurović, kada je izašla iz sudnice, kroz plač je rekla da se nalazi u stanju šoka i da ne može vjerovati da se uslovne presude izriču za ovakva djela. – Ovo je strašno. Ugrozi mi i upropasti život i za to dobije uslovnu kaznu. Pokrenuču parnicu i insistiraću na isplati svih troškova – rekla je uplakana Svjetlana Đurović.

 

Branilac optužene Sanje Stevanović, koja nije prisustvovala izricanju presude, advokat Dejan Bogdanović nije želio komentisati presudu, istakavši kratko da je presuda korektna. Advokat optužene Slađane Obradović Drago Višnjić izjavio je nakon presude da je u pitanju isključiva greška ljekara i pomoćnog instrumentara. On je najavio žalbu, navodeći da Obradović ne snosi nikakvu odgovornost za navedeno krivično djelo. Slađana Obradović, glavna instrumentarka, kaže da je tačno znala koje su njene obaveze u operativnom timu, jer je taj posao radila više od 27 godina.

 

 

– Ljekar koji je, kao asistent, radio zajedno s doktorkom Sanjom snosi veliki dio odgovornosti. Meni je rečeno da sam se našla u optužnici, da doktorki bude lakše, da se podijeli odgovornost. Znam ja da sam često kriva i kada nisam, to je tako. Tri godine ne radim. Mene u kolektivu poznaju, znaju ko sam i šta sam – rekla je glavna instrumentarka Slađana Obradović.

Izvor Avaz.ba/bijeljina.org

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This will close in 8 seconds

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MojaSrpska.com !!