Osobe sa Daunovim sindromom konobarišu: Radost zbog prve dnevnice i šanse za rad

TUZLA – Projekat privremenog zapošljavanja osoba sa invaliditetom, tačnije sa Daunovim sindromom, koje će raditi u kafićima, počeo je u Tuzli.

 

Svakog petka oni rade po dva sata u tuzlanskim ugostiteljskim objektima.

Osobe sa invaliditetom imaju male šanse da se zaposle jer država i društvo nemaju sluha za tu populaciju. Projekat njihovog radnog angažmana potekao je iz UG “Zmajevo srce” iz Tuzle.

“Planirali smo uključiti desetak osoba sa Daunovim sindromom u ovo. Zasad imamo prijavljeno pet ili šest kafića koji su iskazali interesovanje da daju šansu za rad tim ljudima. Projekat traje do septembra, a dnevnicu obezbjeđuju kafići. Naš je cilj sada da razgovaramo sa kompanijama u TK koje bi obezbijedile plate do kraja godine za te osobe”, pojasnio je ideju Omer Isović iz pomenutog udruženja. 

Svoju prvu dnevnicu od 30 KM zaradio je 31-godišnji Saša Šunjka, koji ima Daunov sindrom, a posluživao je goste u tuzlanskom objektu “Pizza-Cut”.

“Meni je super i zadvoljstvo mi je družiti se sa ostalim građanima. Ja ću dati sve do sebe da sve bude OK”, rekao je Šunjka, koji je radio dva sata i dobio veliki bakšiš. Sašinim radom zadovoljan je i vlasnik objekta Almir Ikanović.

“On kaže da je bio sretan, a ja sam još sretniji. Iako su visoke temperature, nisam ni osjetio to radeći s njim. Najiskrenije, meni su ta dva sata bila relaksacija”, kazao je Ikanović.

Za osobe sa invaliditetom i njihove roditelje ovo je veoma značajan iskorak da se i Saša i drugi osjete korisnim članovima društva jer su dobili šansu da zarade svoju dnevnicu.

“Ja se nadam da ćemo ovim primjerom pokazati da smo dobri ljudi i da podržavamo djecu i mlade sa invaliditetom uopšte i da ćemo pružiti priliku našoj djeci da se socijalizuju i da budu ravnopravni akteri našeg društva”, rekla je Alma Dropić, predsjednica Udruženja osoba sa invaliditetom  “Duga” Tuzla.

Jedan od narednih projekata u Tuzli je angažovanje posebnog taksija za osobe sa invaliditetom kako bi im se olakšalo kretanje, ali i život generalno.

(Nezavisne) 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This will close in 8 seconds

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MojaSrpska.com !!