Poletio prvi turistički balon u BiH

Nakon priprema i svih provjera, poletio je. Prvi turistički balon u Bosni i Hercegovini nalazi se u okviru Sportskog rekreativnog centra Brus Trebević, a u ljetu će od sada moći uživati svi ljubitelji adrenalina.

“Mi očekujemo da će se obuke radnika završiti za mjesec dana. Sigurnost nam je najbitnija. Moram to naglasiti – ne treba nam nepredviđena aktivnost, zato je balon na vezani let. Ovakve sadržaje ste viđali na manjim nadmorskim visinama. Obzirom na njegovu lokaciju vidjeće se prelijepa lokacija Sarajeva i Istočnog Sarajeva”, poručio je Igor Tošić iz Turističke organizacije Jahorina.

Turistički balon se nalazi na nadmorskoj visini od 1.500 metara i od sada je dio turističke ponude BiH.

A svoju podršku kolegama iz BiH dali su balonari iz Srbije. Oni poručuju da je let turistički balonom siguran, bezbijedan. Kažu, građani ne trebaju brinuti za svoju sigurnost jer će ovdje raditi profesionalci. Ali tu je svakako i jedna doza adrenalina.

Balon – najsigurnija letjelica

“Balon se kreće samo vertikalno. Mi idemo po vertikali sa njim, kako duva vjetar tako mi letimo sa njim. Ovdje može stati pet osoba plus pilot. Balon leti na velikim visinama. Mi smo letjeli do tri-četiri hiljade metara. Sigurno je u potpunosti, ovo je najsigurnija letjelica”, rekao je Uroš Miladinović.

Obzirom da je turizam bio najpogođeniji sektor tokom pandemije, iz ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, nadaju se da će ovaj projekat biti pozitivna prekretnica.

“Vidim da postoji jedna opšta potreba da na adekvatan način kroz definisane planove RS i FBiH i koordinacija kreiramo kretanje kako bi turizam postao jedan od top sektora u BiH”, izjavio je Staša Košarac, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

“Ova atrakcija kao i naša staza za šetanje doprinijeće razvoju. Naši sadržaji koji imamo od turističkog vozića do drugih sadržaja upotpuniće naš turistički kapacitet Istočnog Sarajeva, RS i BiH”, rekao je Bojo Gašanović, načelnik opštine Istočni Stari Grad.

Pun pogodak za turizam

Upravo u turističkim sadržajima na Trebeviću zajedno sa svojim unucima uživa Fadil Gljiva. Smatra da je turistički balon pun pogodak i nešto što bi trebalo privući kako strane turiste, tako i ljude iz svih krajeva države, ali i regije.

“Ovdje smo mi stalno do korone, a prvi put ove godine. Izašao sam sa unučićima, jedno drugo… nikad ljepše”, rekao nam je Gljiva.

Kako je balon poletio neka se tako brzo razvija i bh. turizam, poručeno je danas. Građani će od sada moći uživati u prelijepoj panorami i doći po svoju dozu adrenalina.

(N1)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This will close in 8 seconds

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MojaSrpska.com !!