Preporuka poslodavcima za zaštitu radnika zbog visoke temperature

Ministarstvo rada i socijalne politike Federacije BiH preporučilo je poslodavcima da zbog vremenskih neprilika izazvanih visokom temperaturom vazduha sprovedu posebne mjere zaštite kojima će spriječiti nastupanje štetnih posljedica po zdravlje radnika.

Јedna od preporuka poslodavcima je da razmotre mogućnost prekida obavljanja poslova na otvorenom u periodu od 12.00 do 16.00 časova, te nastavak rada poslije 16.00 časova.

Ukoliko je proces rada takav da ovo nije moguće primijeniti, Ministarstvo preporučuje poslodavcima da radnicima koji obavljaju poslove na otvorenom početak radnog vremena pomjere na 6.00 časova ujutro -saopšteno je iz federalnog Ministarstva rada i socijalne politike.

Preporuka poslodavcima je da tokom ovih vremenskih neprilika omoguće korištenje godišnjeg odmora radnicima sa dijagnostikovanim hroničnim oboljenjima, kao i odsustava u skladu sa zakonom, kolektivnim ugovorom ili pravilnikom o radu.

Poslodavcima je preporučeno i da izvrše organizaciju radnog vremena, te utvrde raspored tako da njegov početak prilagode vremenskim prilikama.

– Osim toga, poslodavci bi trebali da omoguće adekvatnije oblačenje radnika u ustanovama, preduzećima, kao i organima vlasti, te drugim pravnim licima, kao i adekvatno oblačenje na službenim događajima /sjednice parlamenta, vlade i slično/, prilagođeno visokoj temperaturi -naveli su iz Ministarstva rada i socijalne politike FBiH.

(BijeljinaDanas) 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This will close in 8 seconds

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MojaSrpska.com !!