Pripadnik ISIL-a (TERORISTIČKE ORGANIZACIJE) Adnan Ćatić predat Tužilaštvu BiH

Policijski službenici SIPA-e predali su u popodnevnim satima Tužilaštvu BiH osumnjičenog Adnana Ćatića, rođenog 1988. godine u Zenici.

Ćatić je pod istragom i tereti se da je učestvovao na stranim ratištima Sirije i Iraka, gdje je djelovao u strukturama tzv. ISIL, koji je od Savjeta sigurnosti UN proglašen terorističkom organizacijom.

Osumnjičeni se tereti da je u periodu od oko 25 godina, pristupio strukturama ISIL, te je na području Bliskog Istoka proveo oko deset godina i jedan je od osumnjičenih sa najdužim boravkom na navedenom području.

Nakon ispitivanja osumnjičenog, postupajući tužilac iz Odsjeka za terorizam Tužilaštva BiH, uputiće prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora, između ostalog jer se radi o osumnjičenom koji je duži vremenski period bio nedostupan pravosudnim organima BiH.

Tužilaštvo BiH i partnerske institucije i agencije za sprovođenje zakona u BiH i inostranstvu, sprovode aktivnosti usmjerene ka lociranju, izručenju i procesuiranju više osoba, koje su u proteklom periodu boravile na stranim ratištima, sa ciljem njihove deportacije i kaznenog procesuiranja u Bosni i Hercegovini – navodi se u saopštenju Tužilaštva BiH, piše Avaz.

(BN) Foto: Avaz 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This will close in 8 seconds

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MojaSrpska.com !!