PROMOVISANA КNJIGA ZLATКA MAКSIMOVIĆA “NAŠA BORBA SA КOVIDOM”

“Naša borba sa kovidom” naziv je knjige Zlatka Maksimovića promovisane večeras u Narodnoj biblioteci “Filip Višnjić” u Bijeljini, koja je izdavač prve ovakve knjige u Evropi.

Jedan od recenzenata, direktor Кlinike za infektivne bolesti Кliničkog centra Srbije i član Кriznog štaba Vlade Srbije Goran Stevanović izjavio je novinarima da knjiga pokazuje iskustvo bijeljinske bolnice u borbi protiv epidemije virusa korona i način na koji su se organizovali najbolje što su mogli, te ocijenio da rezultati pokazuju da su se dobro organizovali.

“Na ponos svima nama, kolektivu koji je ovu borbu izneo i autorima knjige, jeste da je ovo prva knjiga u Evropi ovakvog tipa i sa ovom temom, što znači da delimo svoja iskustva sa drugima i to će trebati i drugima i nama”, naveo je Stevanović.

On je istakao da uspješne i dobre stvari, ono što je urađeno kako treba, pa čak i ono što je urađeno kako ne treba, treba pamtiti za nauk sadašnjoj generaciji i generacijama koje dolaze.

“Кovid je sada došao, ali desiće se nešto drugo, infektivna bolest ili sasvim drugi problem. Ovakve knjige i ovakva iskustva pokazuju kojim pravcem treba ići i kako treba odgovoriti na izazove, pre svega vrednim radom, izuzetnim zalaganjem i misleći samo kako ćemo ljudima najbolje pomoći”, ocijenio je Stevanović.

Prema njegovim riječima, vrijednost Maksimovićeve knjige “Naša borba sa kovidom” je i u tome što govori o lokalnim, sopstvenim iskustvima na direktan, neposredan način, u vrijeme kada događaji još traju.

Recenzent knjige bila je i epidemiolog Biljana Mijović sa Medicinskog fakulteta u Foči koja je na promociji istakla da je riječ o jedinstvenoj monografiji, prvoj ovakvog tipa možda i u svijetu.

Ona je navela da će Maksimović ostati zapisan u istoriji medicine po menadžmentu u zdravstvu i za oblast epidemiologije.

“Imao je šta da kaže, imao je viziju i misiju da građanima Bijeljine i regije pruži najadekvatniju zaštitu u borbi protiv kovida 19 i kamo sreće da smo u martu prošle godine imali ovakve knjige koje su opisivale borbu sa španskom groznicom, variolom verom i drugim pandemijama, ali nismo”, rekla je Mijovićeva novinarima.

Prema njenim riječima, Maksimovićeva knjiga biće instrument budućim generacijama u borbi sa krizama, a može da služi studentima medicine i srodnih nauka, jer javno zdravlje zahtijeva multidisciplinaran pristup.

Autor knjige Zlatko Maksimović, direktor Bolnice “Sveti vračevi” u Bijeljini, rekao je novinarima da je ideja bila da se svakodnevno bilježe iskustva borbe sa kovidom 19 koja bi u budućnosti mogla poslužiti kao primjer kako se rukovodi u kriznim situacijama.

“Naša bolnica je adekvatno odgovorila na izazove kovida, a zapisali smo i ono što je možda moglo biti bolje, ništa nismo uljepšavali”, naveo je Maksimović.

Maksimovićeva knjiga, čiji je pokrovitelj Vlada Republike Srpske, biće objavljena na ruskom i engleskom jeziku.

(Srna)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This will close in 8 seconds

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MojaSrpska.com !!