Semberski kupus treba da dobije oznaku geografskog porijekla

U Bijeljini je održan sastanak o zaštiti oznaka geografskog porijekla semberskog kupusa, što bi, prema mišljenju učesnika, uticalo na njegovu cijenu, potražnju i kvalitet, kao i pozitivnu afirmaciju lokalne zajednice.

Dragan Brenjo iz Agencije za bezbjednost hrane BiH smatra da bi zaštitna oznaka geografskog porijekla semberskog kupusa bila veoma korisna za proizvođače, potrošače i cijelu lokalnu zajednicu, objavljeno je na sajtu Gradske uprave Bijeljina.

“Prema dosadašnjim iskustvima, zaštita specifičnog geografskog porijekla poljoprivredno-prehrambenih proizvoda znatno podiže njihovu cijenu, potražnju i kvalitet, a utiče i na povećanje direktnih investicija u njihovu proizvodnju. Takođe, proizvodi zaštićenog geografskog porijekla pozitivno utiču na promociju i afirmaciju lokalne zajednice”, rekao je Brenjo.

Vanredni profesor na Poljoprivrednom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu Grujica Vico podijelio je s prisutnima iskustva iz procesa zaštite oznaka geografskog porijekla nevesinjskog krompira, u kojem je aktivno učestvovao.

“Veoma sam zadovoljan strukturom učesnika na današnjem sastanku, prisustvovali su primarni poljoprivredni proizvođači, prerađivači, gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović, kao i stručnjaci iz Odjeljenja za poljoprivredu Gradske uprave i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske. Smatram da su to ključni akteri u procesu zaštite oznaka geografskog porijekla semberskog kupusa”, istakao je Vico.

Na sastanku je usaglašeno da će prvi korak u ovom procesu biti mapiranje proizvođača kupusa u Semberiji, koje obuhvata precizno definisanje proizvodnih površina i sjemenskog sortimenta, a koje će do 20. juna obaviti gradsko Odjeljenje za poljoprivredu.

Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović rekao je da će nakon toga biti organizovan još jedan sastanak sa proizvođačima i prerađivačima, na kojem će biti precizirani naredni koraci.

“Gradska uprava je odlučna da ovaj proces podržava organizaciono i finansijski do njegovog uspješnog završetka, jer je to naša obaveza prema poljoprivrednicima koji su jedan od stubova razvoja Bijeljine”, naglasio je Petrović.

Dragan Zarić iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske obećao je podršku ovog ministarstva semberskim proizvođačima kupusa u procesu zaštite oznaka njegovog geografskog porijekla.

“Na području Semberije se već uzgaja stara sorta kupusa koja se naziva žbijeljinski kupusž i za koju se smatra da je u ove krajeve prenesena iz Austro-Ugarske, još u doba vladavine carice Marije Terezije. Na poljoprivrednim proizvođačima je da se dogovore da li će zaštiti geografsko porijeklo ove sorte ili drugih hibridnih sorti koje se uzgajaju u Semberiji”, pojasnio je Zarić.

(Srna)

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This will close in 8 seconds

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MojaSrpska.com !!