Skaču cijene mesa i hljeba u Srpskoj

Enormno poskupljenje žitarica i uljarica, koje čine osnovu za ishranu stoke, zadaje udarce domaćim proizvođačima, koji su prinuđeni da u narednom periodu dižu cijene svojih proizvoda, prvenstveno mesa i hljeba.

Da su meso i pekarski proizvodi prvi na udaru upozorila je i Organizacija UN za poljoprivredu i hranu (FAO), iz koje navode da su cijene osnovnih namirnica širom svijeta proteklih mjeseci znatno porasle i u prosjeku su za trećinu više nego prošle godine.

Naveli su da je cijena kukuruza skočila za 60 odsto u odnosu na prosječnu cijenu u prošloj godini, dok su ostale žitarice poskupjele za oko 26 odsto. Prema njihovoj računici, tona pšenice u maju prošle godine na berzi sirovina u Frankfurtu koštala je 185 evra, sada košta 251 evro.

– Razlozi za drastičan skok cijena osnovnih namirnica su, osim loše žetve, više cijene sirove nafte i troškovi transporta – naveli su iz FAO i dodali da je primijećen i veliki rast cijene šećera, koji je poskupio za čak 60 odsto. Iz ove organizacije pojašnjavaju da će se skok cijena sirovina osjetiti tokom svakodnevne kupovine, jer će proizvođači keksa, hljeba i čipsa zbog skupih sirovina povećati cijene, dok će meso poskupjeti, jer su kukuruz i soja osnovne sirovine za ishranu životinja. 

Da je poskupljenje neminovno potvrđuju i domaći proizvođači, kojima je rast cijena žitarica, kako kažu, stavio novu omču oko vrata.

Predsjednik Udruženja uzgajivača tovne junadi u RS Goran Mitrović rekao je da su uljarice i žitarice enormno poskupjele. 

– Cijene mesa su takve da mi uz ovo poskupljenje hrane za stoku nemamo baš nikakve računice. Potonuli smo skoro do dna i ne znam kako ćemo se iščupati iz ove krize. Sigurno da ćemo morati poskupiti svoje proizvode, a pitanje je onda kakva će biti potražnja i da li ćemo uspjeti doći do bilo kakve zarade – rekao je Mitrović. 

Poskupljenje žitarica zadaje probleme i mljekarima u Srpskoj. 

– Otkupna cijena mlijeka i kukuruza je izjednačena. Višak mlijeka iz zapadne Evrope stiže na naše tržište i to nam takođe zadaje probleme – rekao je predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i mljekara RS Vladimir Usorac. 

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Saša Trivić rekao je da je evidentno da cijene osnovnih prehrambenih namirnica rastu, od brašna, ulja do šećera. 

– Sve žitarice su poskupjele, tako da se može očekivati poskupljenje i pekarskih proizvoda. Cijene brašna su već skočile za oko deset odsto, tako da smo i mi za nekoliko procenata poskupili neke proizvode, ali će sigurno doći do novog skoka cijena. Nema nestašice, ali mi svakodnevno zbrajamo štetu – rekao je Trivić, koji je i vlasnik kompanije “Krajina klas”, u okviru koje posluje i lanac pekara “Manja”.

Jednokratna pomoć 

Vladimir Usorac je rekao da su se mljekari do sada nekako snalazili, ali da im je “voda došla do grla” i da više sami ne mogu. 

– Zatražili smo jednokratnu pomoć od Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, jer ne možemo dalje sami – rekao je Usorac.

(InfoBijeljina)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This will close in 8 seconds

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MojaSrpska.com !!