Šta ako se u inostranstvu ZARAZITE KORONA VIRUSOM: Doza sigurnosti uz ino obrazac i kovid osiguranje

Građani koji turistički putuju u inostranstvo uz pomoć ino obrasca imaju pravo na hitnu medicinsku pomoć, čak i u slučaju zaraze korona virusom. U međuvremenu, i pojedina osiguravajuća društva su zbog aktuelne pandemije uvela u ponudu kovid osiguranje za putnike.

Uporedo s finansijama, građane koji ove sezone planiraju letovanje u inostranstvu, naročito brine i koliko su zaštićeni ako se na putu eventualno zaraze korona virusom, piše Srpskainfo.

U Fondu zdravstvenog osiguranja RS, koji izdaje inostrani obrazac, podsećaju da građani koji putuju u inostranstvo turistički, za vreme privremenog boravka u zemljama s kojima BiH ima sporazume o socijalnom osiguranja, imaju pravo na hitnu medicinsku pomoć, i to u ustanovama koje su u sistemu zdravstvenog osiguranja zemlje u kojoj borave. Isti slučaj je i kada je u pitanju korona virus.

– U slučaju da se naš osiguranik zarazi korona virusom, ako je zdravstveno stanje takvo da zahteva hitnu medicinsku pomoć za vreme privremenog boravka u inostranstvu, ima pravo na zdravstvene usluge koje se ne mogu odložiti, a da život i zdravlje lica ne budu ozbiljno ugroženi. U skladu s međunarodnim sporazumima, ne navode se konkretne dijagnoze, stanja i bolesti koje pokriva obrazac, uključujući i kovid 19, već sve zavisi od toga da li se radi o hitnoći ili ne – pojasnili su iz Fonda, dodavši da ocenu hitnosti određuje zdravstvena ustanova u kojoj je osiguranik zbrinut.

Sporazumi

BiH ima potpisane sporazume sa Srbijom, Crnom Gorom, Hrvatskom, Makedonijom, Slovenijom, Mađarskom, Turskom, Holandijom, Austrijom, Nemačkom, Italijom, Belgijom i Luksemburgom. Sporazumi su potpisani i s Velikom Britanijom, Češkom, Slovačkom i Poljskom, ali za ove četiri zemlje nije potrebno vaditi ino obrazac, već je dovoljno da osiguranici kod sebe imaju pasoš BiH.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This will close in 8 seconds

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MojaSrpska.com !!