Stevandić: Nekim pacijentima otkriven karcinom tokom CT-a zbog korone

BANJALUKA – Šef Tima za praćenje sprovođenja mjera i preporuka Republičkog štaba za vanredne situacije Nenad Stevandić izjavio je da je nekim pacijentima otkriven karcinom tek kada im je zbog kovida rađen CT pluća.

“Mi se tradicionalno kasno javljamo doktoru kod bilo kojih simptoma, kod bilo kojih bolesti. Otkrivamo tumore u kasnijoj fazi jer se pacijenti kasnije javljaju, tako da imamo pitanje zdravstvene kulture i zdravstvenog nasljeđa”, rekao je Stevandić za “Euro Blic”.

Stevandić je naveo da je ovaj talas epidemije povećao smrtnost, ali da to nije samo slučaj kod nas, kao i da borba kod nekih pacijenata zaista dugo traje.

“Moći ćemo da analiziramo cijelu situaciju tek kada prođe određena vremenska distanca”, rekao je Stevandić.

U Ministarstvu zdravlja i i socijalne zaštite Republike Srpske su za “Euro Blic” naveli da podatke o broju preminulih od posljedica Kovida-19 prikuplja Institut za javno zdravstvo na osnovu izvještaja bolnica i domova zdravlja.

Naveli su da su od Instituta zatražili da napravi novu analizu budući da je bio treći talas epidemije kako bi se vidjelo koje su osobe najugorženije po pitanju mortaliteta, te podsjetili da je već jedna analiza u vezi sa tim urađena u periodu do 31. decembra prošle godine.

Kako su istakli, treba imati u vidu da je treći talas virusa značajno teži po cjelokupan zdravstveni sistem, da je virulentnost bila izuzetno visoka, kao i da je veliki broj oboljelih uslovio i više pacijenata sa težom kliničkom slikom čije je stanje zahtijevalo i podršku mehaničke ventilacije.

(Nezavisne)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This will close in 8 seconds

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MojaSrpska.com !!