Sve više građana Srpske u redu za vakcinu

Sve veći broj građana Republike Srpske pristaje na vakcinaciju protiv virusa korona, a čini se da su pozitivne preporuke onih koji su već prošli kroz proces vakcinacije motivisale brojne građane da i oni stanu u red za svoju dozu cjepiva.

Naime, prema riječima Branislava Zeljkovića, direktora Instituta za javno zdravstvo RS, dosad je u Republici Srpskoj prvu dozu vakcina protiv virusa korona primilo 153.000 građana.

“Obje doze vakcina protiv virusa korona dosad je primilo 84.000 naših građana”, rekao je Zeljković za “Nezavisne novine”.

Dodao je da s kolegama na terenu provjeravaju kapacitete za vakcinaciju te da u narednom periodu, tačnije u julu i avgustu, očekuju da se proces imunizacije ubrza.

“Suština je da u ljetnim mjesecima možemo vakcinisati najveći broj građana”, kazao je Zeljković.

Istakao je da se još nalazimo u fazi dva i fazi tri vakcinacije, a to su građani stariji od 65 godina, hronični bolesnici te radnici koji obavljaju javne poslove.

“Moramo imati na umu da je faza dva u pojedinim lokalnim zajednicama već završena, a što se tiče faze tri ona se kontinuirano sprovodi”, naveo je Zeljković.

Dodao je da je primjetno da sve veći broj građana pristaje na vakcinaciju, posebno kada se uzme u obzir i da se na svjetskom nivou sve veći broj osoba odlučuje za samu vakcinu.

“U ovom trenutku možemo biti zadovoljni zainteresovanošću građana za vakcinaciju. Dobra je situacija kada osobe koje su već vakcinisane svoje pozitivno iskustvo prenesu na osobe koje su do tada možda bila neodlučne u pogledu imunizacije”, kazao je Zeljković.

Da je sve manje građana Srpske koji sumnjaju u efikasnost i potrebu za vakcinama protiv virusa korona, za “Nezavisne novine” je potvrdila Suzana Radić, v.d. direktora Doma zdravlja Kneževo.

Kako je navela, dosad se u ovoj opštini prvom dozom vakcinisalo 1.298 osoba, dok je revakcinisana 561.

“To je za jedno malo mjesto i više nego zadovoljavajuće. Kada smo počeli vakcinisati odmah su ljudi bili zainteresovani”, rekla je Radićeva.

Istakla je da je vakcinacija medicinara i osoba starijih od 65 godina završena u rekordnom roku.

“Još imamo pacijenata koji tada nisu mogli da prime vakcinu, jer su imali temperaturu ili koronu, te su i oni sada ponovo na redu”, kazala je Radićeva.

Dodala je da je u ovoj opštini već završena vakcinacija prosvjetnih radnika i policijskih službenika, te da su prešli i na kategoriju hroničnih bolesnika.

“Imamo neočekivano dobar odziv građana. Sljedeće sedmice očekujemo da počne revakcinacija astrazenekom”, rekla je Radićeva.

Navela je da su sve doze koje dobiju odmah trošili, da ne čuvaju vakcine pa da se desi da propadnu, jer svakodnevno ih zovu građani da se naruče za imunizaciju, koja se, uz poštovanje svih epidemioloških mjera, odvija u kino-sali.

Kada je riječ o novim dozama vakcina protiv kovida-19, najavljeno je da će Vlada Mađarske 5. jula donirati 200.000 doza vakcine sinofarm BiH, i to po 100.000 Srpskoj i 100.000 FBiH.

U Kabinetu predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH rečeno je da je do ove odluke Vlade Mađarske došlo nakon pisama koje su uputili predsjedavajući Zoran Tegeltija i premijer FBiH Fadil Novalić.

Donaciju će 5. jula u Sarajevu uručiti ministar inostranih poslova Mađarske Peter Sijatro.

Donijeti potvrde o vakcinaciji van RS porodičnom ljekaru

U Institutu za javno zdravstvo RS su pozvali sve građane koji su se vakcinisali u Srbiji da se jave svom porodičnom ljekaru i donesu potvrdu o imunizaciji kako bi bili evidentirani u informacioni sistem za praćenje procesa imunizacije koji je kreirao Institut.

“Na ovaj način upotpunićemo trenutnu bazu podataka o vakcinisanim građanima i uz to imati i preciznije informacije o tome koliko je naših građana vakcinisano izvan Republike Srpske”, naveli su u Institutu.

(BijeljinaDanas) 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This will close in 8 seconds

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MojaSrpska.com !!