Sve više praznih područnih škola u Semberiji i Majevici

Iz godine u godinu,školske učionice širom Republike Srpske,sve su praznije,i sve je više praznih klupa u koje nema ko da sjedne.

Dosta je područnih škola, gdje učionicu ne mogu da napune ni po četiri,pet kombinovanih odjeljenja.

U školskoj 2020/21 u Srpskoj je upisano 250 prvačića manje u odnosu na prethodnu godinu, a,čak u 92 područna odjeljenja osnovnih škola, nije upisan ni jedan prvačić!

Demografi ističu dva osnovna razloga za ovakvu situaciju-smanjen nivo rađanja, i ruralni egzodus,odnosno iseljavanje sa ruralnih područja i koncentracija u nekoliko gradskih centara u RS.

Taj trend je prisutan i u urbanoj Semberiji,a planinska,pasivnija mjesta su posebna priča. U Loparskoj opštini,gastarbajterske kuće godinama su zatvorene,pa majevičani u šali kažu,da njihova sela imaju duplo više kupatila nego stanovnika.

U područnoj školi ,,Dositej Obradović,, iz Koraja, u Milinom Selu,jedna učiteljica i jedan đak. Nemanja Marković, učenik trećeg razreda i njegova učiteljica Mira Grujić u praznoj učionici.

-U Mrtvici imamo tri učenika,u Bobetinom brdu i Puškovcu po deset,u Mirosavcima devet, i Koretašima pet učenika-u šest područnih škola, ukupno 38 đaka,nabraja i sabira Zdravko Tošić,direktor Osnovne škole ,,Dositej Obradović,, u Koraju.

Listajući školske ljetopise,došao sam do zanimljivih podataka,da je škola u Koraju otvorena davne 1882 godine,a da je u školskoj 1967/ 68 godini,osnovnu školu pohađalo 860 đaka,sedam puta više nego danas,kaže Tošić…

(Večernje novosti)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This will close in 8 seconds

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MojaSrpska.com !!