Tema će biti i Temeljni ugovor o zaštiti SPC u Crnoj Gori: U Hramu Svetog Save počinje redovno zasjedanje Svetog arhijerejskog sabora

U Hramu Svetog Save počinje redovno zasjedanje Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve. Sabor se održava nakon jednogodišnje pauze zbog epidemije korona virusa, a ovo će biti drugi put da se održava u Hramu Svetog Save.

Tema Sabora će biti i Temeljni ugovor o zaštiti SPC u Crnoj Gori, koji će, kako je najavljeno, potpisati patrijarh Porfirije i premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić.

Ovim ugovorom bi trebalo da se stavi tačka na nesporazume po pitanju odnosa crnogorske države prema SPC i zaštiti njene imovine u Crnoj Gori.

Stanje na KiM i bezbjednost srpskog stanovništva u južnoj srpskoj pokrajini stalna je tema Sabora SPC, a se održava nekoliko dana nakon što su privremene prištinske vlasti od Uneska tražile da se četiri spomenika srpske kulture na KiM, koja se nalaze na listi svjetske kulturne baštine izostavi iz kategorije “u opasnosti”.

Riječ je o manastiru Visoki Dečani, Pećkoj patrijaršiji, manastiru Gračanica i crkvi Svete Petke u Prizrenu.

Za očekivati je da će se arhijereji SPC osvrnuti i na ovaj zahtjev Prištine i zauzeti crkveni stav, piše Telegraf.

Ranije planirano uvođenje Porfirija u tron patrijarha u Pećkoj patrijaršiji na ovom Saboru odloženo je iz epidemijskih razloga.

(SrpskaInfo)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This will close in 8 seconds

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MojaSrpska.com !!