Trivić: Počeo drugi upisni rok za srednje škole, obratiti pažnju na nova i deficitarna zanimanja

BANjALUKA – Drugi rok za upis učenika u prvi razred srednjih škola u Republici Srpskoj za školsku 2021/2022. godinu počeo je danas, a ministar prosvjete i kulture Natalija Trivić pozvala je učenike da se prilikom izbora zanimanja posebno osvrnu na nova, kao i na deficitarna zanimanja potrebna domaćem tržitu rada.

 

Ona je pozvala sve učenike koji u prvom upisnom roku nisu upisali željeno zanimanje, da razmotre mogućnost upisa u deficitarna zanimanja, a za šta je Ministarstvo prosvjete i kulture, odnosno Vlada Republike Srpske, obezbijedilo stipendiju u visini od 100.00 KM i troškove prevoza od kuće do škole, ukoliko je učenicima to potrebno, saopšteno je iz resornog ministarstva.

“Prioritetan zadatak Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske jeste da u kontinuitetu sa privrednom zajednicom usklađuje upisne politike sa potrebama tržišta rada. Tako smo i ove godine usvojili pravilnik koji je definisao zanimanja u koja će biti upisani učenici u novu školsku godinu, među kojima smo uveli i osam novih zanimanja”, navela je Trivićeva.

U julskom upisnom roku, prijem dokumenata za upis učenika u srednje četvorogodišnje škole i srednje trogodišnje škole počinje danas, a završava se u srijedu, 7. jula 2021. godine.

Rezultati upisa objavljuju se u petak, 9. jula, a od ponedjeljka, 12. jula, do petka, 16. jula kandidati koji nisu zadovoljili uslove konkursa za željeno zanimanje upisuju se u škole, odnosno smjerove u gimnazijama, struke i zanimanja u srednjim tehničkim i srednjim stručnim školama gdje ima slobodnog mjesta.

Prijem dokumenata za upis učenika u srednje umjetničke škole u julskom upisnom roku počinje u danas, a završava se u utorak, 6. jula, dok posebni ispit kandidati polažu u četvrtak, 8. jula i u petak, 9. jula.

Rezultati upisa objavljuju se u subotu, 10. jula.

Kandidati koji nisu zadovoljili uslove konkursa za željeno zanimanje upisuju se u srednje škole gdje ima slobodnog mjesta od 12. do 16. jula.

Javni konkurs za upis učenika u prvi razred srednjih škola Republike Srpske u školskoj 2021/2022. godini, kao i plan upisa, dostupni su i na portalu Vlade Republike Srpske (www.vladars.net) na stranici Ministarstva prosvjete i kulture,navedeno je u saopštenju.

(GlasSrpske) 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This will close in 8 seconds

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MojaSrpska.com !!