Trivić: U drugi razred osnovne škole biće uveden novi predmet – mali inovator

BANjALUKA – Ministar provjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić izjavila je da je cilj reformskog procesa osnovnog obrazovanja povezivanje tradicionalnog načina učenja i novih tehnologija i da će novi nastavni plan i program biti prilagođen interesovanju učenika i vremenu u kojem žive.

Trivićeva je rekla da se u narednom periodu očekuje finalna verzija prijedloga novog nastavnog plana i programa za koji je zadužen Republički pedagoški zavod.

“Cilj nam je da unesemo novine koje će omogućiti da se učenici posvete onome što ih interesuje, odnosno da steknu znanje potrebno za posao kojim će se baviti u budućnosti, a da ih sa druge strane rasteretimo informacija koje će im manje biti potrebne”, rekla je Trivićeva.

Ona je najavila da će u drugi razred osnovne škole biti uveden novi predmet – mali inovator, koji treba da bude okrenut novim tehnologijama, u peti razred se uvodi dodatni čas fizičkog vaspitanja, dok će priroda i društvo biti spojeni u jedan predmet.

“Cilj nam je bio da napravmo model po kojem učenici neće biti opterećeni dodatnim predmetima, nego će imati ono što im je zaista potrebno u tom dobu. Takođe se razmišljali i o uvođenju preduzetništva u predmet tehničkog vaspitanja i obrazovanja”, rekla je Trivićeva.

Prema njenim riječima, plan je da se u školskoj 2022/23. godini počne sa eksperimentalnim uvođenjem izbornih predmeta u više razrede osnovnih škola, što znači da će u učenici u osmom i devetom razredu imati bazne i izborne predmete za koje će sami da iskažu interesovanje.

“Cilj nam je da učenike već u završnim razredima osnovnih škola usmjeravamo prema njihovim interesovanjima, bilo da su to prirodne, društvene nauke ili umjetnost, jer će im na taj način biti lakše da se odluče koju će srednju školu upisati”, rekla je Trivićeva.

Ona je napomenula da sve reforme koje se budu odnosile na promjenu u nastavnom planu i programu ne treba da brinu prosvjetne radnike u smislu gubitka norme, jer će čitav nastavni proces biti koncipiran u interesu učenika i nastavnika.

“Nastavnici će u skladu sa svim ovim izmjenama prema planu Ministarstva prosvjete i kulture proći sve dodatne obuke, prvenstveno u smislu interaktivnosti u izvođenju nastave, jer ćemo u procesu digitalizacije, početi i sa primjenom digitalnih udžbenika u učionicama”, rekla je Trivićeva.

Ona je pojasnila da je ideja da se reformom poveže tradicionalni način učenja sa upotrebom novih tehnologija u mjeri u kojoj je to neophodno, ali i zanimljivo za učenike.

Kada je riječ o srednjim školama, Trivićeva je navela da je završena revizija i standardizacija 104 zanimanja, te da je primarna reforma gimnazija, koje su jednako važne u obrazovanju učenika kao i srednje stručne škole.

“Razmišlja se o uvođenju nekih tehničkih smjerova u gimnazije, gdje će đaci imati veći fond časova usmjerenih prema prirodnim naukama, jer je to budućnost razvoja privrede u cijelom svijetu”, rekla je Trivićeva.

Ona je napomenula da je Ministarstvo prvi put donijelo Pravilnik o standardima kvaliteta udžbenika za osnovnu i srednju školu, od kojih se očekuje unapređenje postojećih nastavnih sredstava tako što će udžbenici imati manji broj ponuđenih činjenica, a više će usmjeravati učenike da istražuju i tragaju za njima.

Trivićeva je rekla da je zadatak Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva u prethodnom periodu bio da uradi reviziju udžbenika za osnovne i srednje škole, zajedno sa autorima, te da se otklone nedoumice šta je ono što treba da bude glavni sadržaj, a šta da bude domen zanimljivosti ili novog istraživanja.

Govoreći o jedinstvenom pristupu izučavanju predmeta od nacionalnog značaja koji je Srpska dogovorila sa Srbijom, Trivićeva je navela da je u toku definisanje zajedničke jezgre nastavnog programa za predmete srpski jezik i književnost, istorija, geografija, poznavanje prirode i društva, muzička kultura i likovna kultura.

“Formirana je radna grupa koja će raditi na usaglašavanju zajedničkih nastavnih planova i programa, koji bi trebalo da se nađu u udžbenicima u školama Srbije i Srpske iz ovih predemeta. Udžbenici neće biti identični, nego će imati zajedničke sadržaje koji se odnose na nacionalnu grupu predmeta, odnosno na nacionalni identitet i kulturu srpskog naroda sa obje strane Drine”, rekla je Trivićeva.

Ona je izrazila zadovoljstvo što je obrazovni sistem u proteklo periodu pokazao spremnost da kvalitetno odgovori na različite izazove, kao što je pandemija virusa korona, koja je donijela velike komplikacije u svim oblastim.

“Sama činjenica da ni u jednoj školi nije zabilježen slučaj širenja virusa korona govori koliko poštovanje epidemioloških mjera dovodi do rezultata, te smo bili u mogućnosti da nastavu jednim dijelom organizujemo u učionici, a jednim dijelom onlajn”, napomenula je Trivićeva.

Kada je riječ o ekskurzijama i putovanjima učenika koji završavaju osnovnu, odnosno srednju školu, Trivićeva je rekla da je dozvoljeno da se one izvode, jer je riječ o učenicima koji sada prelaze u viši nivo obrazovanja i to će im biti posljednja prilika da zajedno otputuju.

Ona je pojasnila da su neki od uslova za održavanje ekskurija da učenici imaju saglasnost roditelja, da u autobusima ne može biti više od 30 putnika, kao i da se isključivo mogu provoditi na teritoriji Reublike Srpske.

“Svi ostali izleti, škole u prirodi nisu mogući da se izvode, jer ih je moguće organizovati i naredne godine”, rekla je Trivićeva.

Ona je navela da maturske večeri srednjoškolci mogu proslaviti u maju i junu u ugostiteljskim ili školskim objektima, uz poštovanje svih epidemioloških mjera, dok osnovci mature mogu proslaviti isključivo u okviru školskih objekata, te da je preporuka da se proslave organizuju na otvorenom.

Trivićeva je ukazala da se treću godinu u kontinuitetu povećavaju plate radnika u prosvjeti i kulturi.

“Od usvajanja budžeta 2018. godine išlo je povećanje plata, što nam je naročito drago, jer smatramo da su prosvjetni radnici i zaposleni u kulturi u doba pandemije virusa korona naročito dokazali koliko je važno voljeti svoj posao, biti posvećen učenicima i publici i boriti se za njih”, rekla je Trivićeva.

(GlasSrpske)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This will close in 8 seconds

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MojaSrpska.com !!