U Srpskoj akcija “Stop prosjačenju!” – Kazne za prosjačenje od 200 do 1.200 KM ili zatvori

Onome ko prosjači i ko navodi drugo lice na prosjačenje zakon propisuje novčanu kaznu od 200 do 800 KM, dok je za lica koja na prosjačenje navode maloljetno ili lice zaostalo u razvoju propisana kazna od 400 do 1.200 KM ili kazna zatvora u trajanju do 40 dana, rekao je pomoćnik komandira Policijske stanice Istočna Ilidža Goran Doder.

Kada je riječ i teritoriji koju operativno pokriva Policijska uprava Istočno Sarajevo, Doder je naveo da su prošle godine evidentirana četiri prekršaja iz oblasti prosjačenja.

– Zabilježen je veliki procenat prosjačenja djece romske nacionalnosti na području koje pokriva Policijska uprava Istočno Sarajevo, jer dobrim dijelom graniči sa Sarajevom, gdje je ovaj problem mnogo više izražen – ukazao je Doder povodom početka preventivne kampanje “Stop prosjačenju”.

Pripadnici Policijske uprave Istočno Sarajevo započeli su na području Istočne Ilidže i Istočnog Novog Sarajeva preventivnu kampanju “Stop prosjačenju” koja za cilj ima jačanje svijesti građana o pravima djece, te rizicima i posljedicama koje prosjačenje ostavlja na djecu.

Doder je rekao novinarima da će policajci danas dijeliti promotivni materijal i sa građanima razgovarati o problemu prosjačenja.

– Prosjačenje je najzastupljeniji vid ekonomske eksploatacije djece, što na koncu utiče i na ostala prava djece, kao što su prava na porodicu, zdravstveno osiguranje i obrazovanje. Posebno su ranjiva djeca sa određenim fizičkim ili mentalnim zaostacima. Njih je lakše nagovoriti na prosjačenje, jer je riječ o djeci u lošoj socijalnoj i ekonomskoj situaciji – naglasio je Doder.

Akcija koju sprovodi Ministarstvo unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske, zvanično je počela juče i trajaće do petka, 2. avgusta.

(NoviGlas) 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This will close in 8 seconds

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MojaSrpska.com !!