U Srpskoj majke gube svu pomoć kad rade honorarno

U Republici Srpskoj materinski i dečji dodatak višečlanim porodicama ukida se momentalno ako majka koja se vodi kao nezaposlena pronađe posao i zaradi koju marku više, jer garantovanih 405 materinskog i 180 maraka dečjeg dodatka nije joj dovoljno da prehrani četvoro dece.

Takva porodica ostaje bez novca iz budžeta, pa čak i ako se radi o honoraru od nekoliko stotina maraka! S druge strane, zakon dopušta već godinama da političari i javni funkcioneri RS primaju po više plata mesečno i da to niko ne osporava.

Iz Poreske uprave RS kažu da, prema evidenciji, broj osiguranih lica po više osnova u RS iznosi 10.905, odnosno oko 11.000 ljudi ima mesečno dva i više primanja.

Podaci nevladinog sektora s druge strane kažu da na stotine političara ima više primanja iz budžeta RS. Prema podacima “Transparensi” internešenala samo u Narodnoj skupštini RS od 83 poslanika njih čak 22 su i deo uprave javnih ustanova i preduzeća i imaju primanja po više osnova.

Ivana Korajlić, izvršna direktorka TI BiH kaže, za “Novosti”, da već godinama političari u RS gomilaju funkcije i mesečna primanja.

– Nažalost, loša zakonska regulativa koja treba da reguliše obavljanje više funkcija koje se plaćaju iz budžeta to dopušta – kaže Korajlićeva.

Jovan Radovanović, predsednik Udruženja “Četiri plus” iz Banjaluka kaže da u RS ima više od 5.000 višečlanih porodica i da je njihov položaj loš.

– Sramota je da se majci ukida materinski dodatak ako počne da radi dok prima budžetsku pomoć. Pa zašto se onda i političarima ne ukine druga plata, jer već imaju jednu – kaže Radovanović.

Banjalučanka Dragana Lalić, majka četvoro dece i nezaposlena porodilja kaže da ne može da počne honorarno da radi jer automatski gubi materinski dodatak.

– Suprug je nedavno dobio otkaz i isto je nezaposlen. Trenutno primam 405 KM materinskog i 180 KM dečijeg dodatka. Želim da radim honorarno, jer ovaj iznos nije dovoljan za višečlanu porodicu. Ali ako nam se odmah oduzima materinski dodatak, jer sam počela da radim honorarno, onda pitam vlast zašto nas država stavlja u položaj socijalnih slučajeva jer nam daje primanja koja nisu dovoljna za mesečnu potrošnju – ističe Dragana.

ODBIJEN PREDLOG

Božo Marić, predsednik Sindikata uprave RS kaže da su u više navrata predlagali Vladi da jedna osoba može imati samo jednu platu iz budžeta, a svaki drugi angažman koji se plaća iz budžeta da bude pro bono.

– Naravno ovo nije prihvaćeno jer samo je bitno uzeti što veću ličnu korist – ističe Marić.

(BijeljinaDanas)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This will close in 8 seconds

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MojaSrpska.com !!