Višković: Pomoć penzionerima i borcima isplaćuje se novcem Republike Srpske

BANjALUKA – Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je večeras da se pomoć borcima i penzionerima ne isplaćuje novcem sa Londonske berze, već sredstvima Republike Srpske, ostvarenim u prva tri, četiri mjeseca tekuće godine.

Višković je naglasio da su prihodi Srpske za 14 odsto veći u 2021. godini.

“Nije tajna da smo mi imali preko 44 miliona KM veće prihode samo od direktnih poreza za prva tri mjeseca ove godine nego godinu ranije. Iz tih para možemo sve to da finansiramo”, rekao je Višković za RTRS.

Komentarišući napade opozicije kada je riječ o pomoći borcima u Srpskoj, Višković je naglasio da Vlada niti potcjenjuje niti dijeli borce.

“Vlada nije imala namjeru da bilo koga na bilo koji način dijeli ili odvaja. Kriterijume za apllikaciju za novčana sredstva je radila komisija u kojoj su osim predstavnika resornog ministarstva bili predstavnci organizacija proisteklih iz proteklog rata”, napomenuo je Višković.

Višković je naglasio da boračka populacija zaslužuje pažnju Vlade, te da o tome govori i akcioni plan zapošljavanja populacije iz ovih kategorije, za što su sa prvobitno planiranih 12 miliona KM sredstava povećana na 19 miliona KM.

“Naprosto, imali smo pet puta više zahtjeva, ali cilj nam je bio da izađemo u susret svima”, istakao je Višković.

Premijer je pozvao opoziciju u Srpskoj da boračku populaciju ne zloupotrebljava u političke svrhe.

“Niko nikome ne brani da se odrekne svoje plate u korist te populacije. Tu su poslaničke i odborničke plate, primanja, neka pokažu malo pažnje prema tim ljudima”, poručio je Višković.

On je naveo da pomoć borcima neće biti manja od 100 KM, te da će u zavisnosti od toga koliko će se boraca prijaviti, odnosno ispuniti uslove, ta pomoć možda biti i veća.

“Pozivam borce da propisanim procedurama u svojim lokalnim zajednicama ostvare ovo pravo. Namjera nam je da pomognemo tim ljudima, ali i da dobijemo sliku socijalne karte naših nezaposlenih demobilisanih boraca”, rekao je Višković.

Cilj Vlade, tvrdi Višković, jeste da se utvrdi koji je to broj boraca mlađih od 60 godina koji još nemaju pravo na mjesečni borački dodatak, a koji su u teškom materijalnom položaju.

“Da vidimo da li je to pet ili deset hiljada, da znamo jer ćemo sigurno u narednom periodu donositi neke odluke koje će njihov status rješavati dugoročno. Njima neće biti isplaćena samo ova pomoć, nego ćemo to sigurno raditi i u buduće”, napomenuo je premijer Srpske.

Višković je podsjetio da je Vlada na vrijeme isplatila godišnji borački dodatak, da se mjesečni dodatak ispaćuje bez zakašljenja, a da su invalidnine povećane za tri odsto u ovoj godini.

“Za te namjene izdvajamo desetine i stotine miliona KM i to su naši borci zaslužili. Pozivam još jednom sve borce da iskoriste ovo svoje pravo, da se prijave, kako bi u narednom periodu mogli ozbiljnije rješavati pitanja njihovog statusa”, dodao je Višković.

Govoreći o pomoći privredi, Višković je naglasio da će svi oni subjekti koji su odlukama Republičkog štaba za vanredne situacije bili onemogućeni da rade manje od 15 dana, imati uplaćene poreze i doprinose na nivou prijavljenih.

“Svi oni koji su bili zatvoreni duže od 15 dana imaće minimalnu platu i poreze i doprinose na tu platu. Sve ono što je dogovoreno sa privredom biće ispoštovano”, rekao je Višković.

(Glas Srpske)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This will close in 8 seconds

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MojaSrpska.com !!