Višković ugostio više od 400 mališana sa Kosmeta

 

Premijer Radovan Višković upriličio je danas u Banjaluci prijem za više od 400 djece sa Kosova i Metohije koji borave u Republici Srpskoj.

Višković je istakao da su institucije Republike Srpske otvorile vrata svojoj djeci sa Kosova i Metohije.

– Morate znati da smo mi za vas otvorili i naša srca i domove. Vi svojim dolaskom u Banjaluku i Republiku Srpsku treba da kreirate novo drugarstvo, prijateljstvo, druženja koja bi trebalo da uvijek ostanu u vašem sjećanju – rekao je Višković mališanima tokom prijema u Administrativnom centru Vlade.

Višković je zahvalio opštinama i gradovima iz Republike Srpske koji su ove godine domaćini djeci i njihovim nastavnicima.

– Nažalost, zbog pandemije, prošle godine nismo bili u prilici da se vidimo, ali sada su se stekli uslovi za deveto po redu druženje. Veoma je važan vaš dolazak u Srpsku, da znate da van vašeg prostora, vašeg Kosova i Metohije, koje je isto tako naše, imate prijatelje koji prate šta se dešava u Zvečanu, u Gračanici, u svim mjestima gdje žive Srbi – istakao je Višković.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић приредио пријем ученике са Косова и Метохије. pic.twitter.com/pglDHdrCq1

Višković je poručio da zajednička borba treba Srbima da omogući da opstanu i ostanu tamo gdje su živjeli njihovi preci.

 

– Odbor za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiju čini sve da pomogne da život na Kosovu i Metohiji bude podnošljiv. Naša srca su za vas uvijek otvorena, a o tome dovoljno govori da je u ovih proteklih devet godina u Srpskoj boravilo više od 5.000 djece – naglasio je Višković.

Ministar prosvjete i kulture Natalija Trivić istakla je da je zadovoljstvo i ove godine ugostiti oko 450 djece sa Kosova i Metohije i njihove nastavnike.

– To je nastavak velike saradnje između obrazovnih ustanova Republike Srpske i Srbije. Želimo im da u narednim danima uživaju u Srpskoj, a mi ćemo se potruditi da budemo dobri domaćini – navela je Trivićeva.

Predsjednik Odbora za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji Milorad Arlov istakao je da su u ovogodišnjoj akciji i djeca sa posebnim potrebama iz Udruženja “Podrži me”.

On je zahvalio svima koji su pomogli ovaj značajan projekat koji traje od 2012. godine, te naveo da djeca ove godine borave u Prijedoru, Јezeru, Brčkom, Prnjavoru, Trebinju, Čelincu, Šamcu, Brodu i Milićima.

Prema njegovim riječima, ovaj projekat znači povezivanje istog naroda, iste vjere, iste muke i patnje.

– Vi ste ti koji su najvredniji na Kosovu i Metohiji, na vama leži stub opstanka Kosmeta – rekao je Arlov djeci na prijemu.

Prijemu je prisustvovala i generalni konzul Srbije u Banjaluci Vesna Marinković, ministri u Vladi Srpske, kao i predstavnici Akademije umjetnosti u Banjaluci, koju su za djecu sa Kosova i Metohije, povodom Svjetskog dana muzike, izveli prigodan program.

(Srna/ATV)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This will close in 8 seconds

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MojaSrpska.com !!