Visoki zvaničnici čestitali Dan pobjede nad fašizmom

Dan pobjede nad fašizmom obilježava se kao sjećanje na 9. maj 1945. godine kada je nacistička Njemačka potpisala kapitulaciju u Drugom svjetskom ratu. Visoki zvaničnici Srpske, su povodom ovog velikog dana, građanima uputili čestitku.

Dodik: Slobodarski srpski narod treba da bude ponosan na svoju slavnu istoriju

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik čestitao je Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope ističući da je 9. maj jedan od najznačajnijih datuma u istoriji čovječanstva i dan kada se obilježava pobjeda slobode i pravde nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu.

Dodik je naglasio da je srpski narod dao ogroman doprinos u antifašističkoj borbi i zajedno sa ostalim slobodarskim narodima učestvovao u stvaranju boljeg i pravednijeg svijeta, saopšteno je iz Kabineta srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

“Slobodarski srpski narod treba da bude ponosan na svoje pretke, na svoju slavnu prošlost, istoriju i antifašističku borbu. Ovo je jedan od datuma kada treba da odamo posebnu čast našim stradalnicima koji su svoje živote utkali u temelje slobodne Evrope i slobodnog svijeta”, poručio je srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH.

On je naglasio da žrtve koje su pale u borbi protiv fašizma treba da budu stalni podsjetnik i opomena da sloboda, mir i pravda nemaju cijenu.

“Naša je obaveza da sadašnjost i budućnost gradimo dostojanstveno na najvećim vrijednostima i najjačim temeljima svakog savremenog društva a to su – mir, sloboda i ravnopravnost, i da nas u tome ne zaustavi niko i ništa”, naveo je Dodik u čestitki.

On je dodao da se 9. maja obilježava i Dan Evrope koji, takođe, podsjeća na istorijsku ulogu srpskog naroda u stvaranju slobodne Evrope, kojoj pripadamo i čiji smo dio uvijek bili. 

Cvijanović: U Srpsku ugrađene vrijednosti antifašističke borbe

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović u čestitki građanima Republike Srpske povodom 9. maja, Dana pobjede nad fašizmom i Dana Evrope, istakla je da su Srbi ponosni što su kao jedna od pobjedničkih nacija učestvovali u bespoštednoj borbi za slobodu, pobjedi nad silama mraka, pravde nad zlom.

“Nemjerljiva žrtva koju je podnio srpski narod obavezuje nas da se nikada ne odreknemo slavne istorije, ideala i vrijednosti čije su tekovine duboko utkane u naše društvo koje baštini slobodu, mir i toleranciju”, naveka je Cvijanovićeva.

Predsjednik Srpske je ukazala da Drugi svjetski rat predstavlja najveći i po obimu stradanja najtragičniji oružani sukob u istoriji čovječanstva.

“Na ovaj najsvjetliji istorijski datum, s ponosom se sjećamo uloge našeg naroda u stvaranju boljeg i pravednijeg svijeta i njegovog značajnog doprinosa velikoj pobjedi čovječanstva nad nacizmom i fašizmom”, navodi se u čestitki.

Ona je istakla da Srpska, u koju su ugrađene vrijednosti antifašističke borbe i odbrambeno-otadžbinskog rata, ostaje posvećena slobodarskim idejama, borbi za bolje društvo i težnji ka savremenim civilizacijskim vrijednostima.

Tegeltija: 9. maj – simbol herojstva i jedinstva

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija čestitao je građanima BiH Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope, poručivši da je 9. maj simbol herojstva i jedinstva.

“To je dan kada se sa posebnim pijetetom sjećamo svih koji su dali živote za odbranu čovječanstva i elementarnih civilizacijskih vrijednosti”, naveo je Tegeltija u čestitki.

On je podsjetio da je opasnost od fašizma u prošlom vijeku ujedinila snage u zajedničkoj borbi za spas i boljitak čovječanstva, saopšteno je iz Savjeta ministara.

“Na idejama antifašizma, slobode, pravde i mira, poslije Drugog svjetskog rata započeta je izgradnja današnje EU, zajednice evropskih država i naroda kojoj pripada i BiH i čijem punopravnom članstvu teži”, napisao je Tegeltija.

Višković: Ponos zbog trijumfa nad okupatorom

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković u čestitki građanima Republike Srpske povodom 9. maja, Dana pobjede nad fašizmom i Dana Evrope, istakao je da se 76 godina od pobjede nad ideologijom zla, narod Republike Srpske sa neizmjerenim ponosom sjeća predaka koji su živote ugradili u pobjedu nad fašizmom.

“Drugi svjetski rat predstavlja doba našeg najvećeg stradanja, te je svojevrsna odrednica našeg kolektivnog identiteta koji je spreman da oprosti, ali ne i da zaboravi vrijeme velikih strahota kad smo stradali samo zato što smo bili druge vjere i porijekla”, naveo je Višković.

On je dodao da na Dan pobjede, Republika Srpska “slavi ulogu našeg naroda u pobjedi nad fašizmom, klanjajući se sjenama žrtava i ponoseći se zaslužnim za trijumf nad okupatorom”.

Dan pobjede nad fašizmom obilježava se kao sjećanje na 9. maj 1945. godine kada je nacistička NJemačka potpisala kapitulaciju u Drugom svjetskom ratu.

(Atvbl)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This will close in 8 seconds

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MojaSrpska.com !!