Vlada nema para, na roditeljima da ODRIJEŠE KESU: Zaključak o besplatnim udžbenicima za osnovce na čekanju više od dvije godine

Za besplatne udžbenike za sve osnovce u Srpskoj potrebno je oko 12 miliona maraka iz republičkog budžeta, a trenutno se izdvajaju tek tri miliona KM.

Nastava u školama ove sedmice je završena, ali to ne znači i kraj obaveza za roditelje. S obzirom da udžbenici za dva osnovca znaju koštati i više od 200 KM, neki građani već se raspituju za kupovinu kompleta knjiga na rate, kako ih pred septembar ne bi stisle sve obaveze.

Šta je sa Inicijativom o uvođenju besplatnih udžbenika, koja bi trebala olakšati roditeljima? Prije više od dvije godine narodni poslanici RS su obavezali Vladu RS da izradi zakon kojim će biti regulisano uvođenje besplatnih udžbenika za učenike osnovnih škola u Srpskoj. Međutim, taj posao je još na čekanju.

Zastoj zbog korone

Zašto nije pokrenut postupak izrade zakona i kada možemo očekivati nacrt zakona, upitala je nedavno na sjednici i poslanik Gordana Vidović.

– Kada je u pitanju izrada nacrta zakona koji se odnosi na besplatne udžbenike, zbog situacije izazvane virusom korona u 2020. godini, koja se nastavila i u 2021. godini, te usljed prilagođavanja novonastaloj situaciji, organizaciji i načinu rada, došlo je do zastoja u izradi određenih zakona i podzakonskih akata. Izradi navedenog zakona ćemo se posvetiti u narednom periodu, odnosno čim se stvore uslovi za formiranje radne grupe i redovno održavanje sastanaka – odgovorili su prošlog mjeseca iz Ministarstva prosvjete i kulture RS.

S obzirom da se do danas epidemiološka situacija stabilizovala, Srpskainfo je postavila ministarstvu isto pitanje, ali konkretan odogovor nismo dobili. Iz ministarstva i ovaj put podsjećaju da više od decenije obezbjeđuju udžbenike za osnovce prvog i drugog razreda.

Pored toga, od školske 2019/20. godine obezbeđuju još udžbenike za učenike pobjednike republičkih takmičenja i za treće i svako naredno dijete iz porodica sa troje i više djece.

– Budžetom za 2021. godinu za ove namjene planirana su sredstva u iznosu od tri miliona KM, što je za 2,02 miliona KM više od budžeta za 2019. godinu. Na ovaj način nastojimo da postepeno obezbjeđujemo besplatne udžbenike za učenike osnovnih škola – poručili su iz ministarstva prosvjete, dodavši da će i Ministarstvo porodice, omladine i sporta osigurati udžbenike za odlične učenike iz porodica sa četvoro i više djece, od trećeg do devetog razreda.

Oslonac na opštine

Za besplatne udžbenike za sve osnovce u Srpskoj potrebno je oko 12 miliona maraka, što su još ranije potvrdili iz ministarstva prosvjete.

Sada se očigledno uzdaju u to da će djelić novca obezbijediti same opštine. Naime, kažu da su “uspostavili saradnju sa Savezom opština i gradova” kako bi jedinice lokalne samouprave obezbijedile besplatne udžbenike za učenike osnovnih škola koji dolaze iz porodica u stanju socijalne potrebe.

Prva lokalna zajednica koja je najavila besplatne udžbenike za sve đake od trećeg do devetog razreda jeste Grad Banjaluka. Duško Tadić, aktivista koji je i zvanični pokretač Inicijative, nada se da će i ostale opštine krenuti za Banjalukom, dok Ministarstvo prosvjete ne bude spremno da se bavi ovim poslom.

– Verujem da je korona uticala na sve i da je bila jedan od problema, ali realni da budemo, od dana kada je usvojena Inicijativa odugovlači se s tim poslom. Nadam se da će se povodom ovog pitanja uraditi nešto što prije – ističe Tadić.

Napominje da neće odustati dok sva djeca u Srpskoj ne dobiju besplatne komplete knjiga za školu.

– Banjaluka se upustila u ovu priču i nadamo se da će to biti realizovano na teritoriji grada. Mi ćemo, kao pokretači incijative, pokrenuti i akciju prikupljanja starih udžbenika u Banjaluci, koje ćemo proslijediti u neke druge opštine kojima su potrebne đačke knjige – zaključuje Tadić.

OD BANJALUKE MILION I PO

Grad Banjaluka raspisao je prošlog mjeseca tender za nabavku udžbenika za učenike od trećeg do devetog razreda osnovne škole, sa rokom prijave do 1. jula.

Procijenjena vrijednost nabavke je 1,5 miliona KM, a riječ je o kompletima za ukupno 11.340 učenika.

(Srpskainfo)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This will close in 8 seconds

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MojaSrpska.com !!