ZA OSNIVANJE OSNOVNE ŠКOLE POTREBNO ISPUNITI ZAКONSКE PROCEDURE

 

“Ona treba da ima detaljno opisan projekat potreba za osnivanjem škola, kako bismo istu u kasnijim procedurama uvrstili u mrežu škola Republike Srpske”, rekla je Trivićeva.

Ona je pojasnila da je zakon definisao da ta inicijativa treba da se uputi najkasnije do decembra ove godine za narednu školsku godinu.

Trivićeva je napomenula da ideja o izgradnji osnovne škole u Adi datira već nekoliko godina, ali da resorno ministarstvo nikada nije dobilo inicijativu za osnivanje ove škole.

“Iz medija dobijamo informacije da grad Banjaluka od septembra počinje izgradnju osnovne škole, ali činjenica je da Ministarstvo nikada nije dobilo inicijativu za osnivanje osnovnoškolske ustanove u Banjaluci, što je i zakonska obaveza lokalne zajednice”, rekla je Trivićeva novinarima u Banjaluci.

Ona je pojasnila da je, prema zakonu, lokalna zajednica obavezna da osnivaču, u ovom slučaju Vladi Republike Srpske, dostavi inicijativu, zajedno sa elaboratom, o osnivanju škole.

“Elaborat u svojoj dokumentaciji treba da sadrži i opravdanost samog osnivanja škole, te potrebe broja učenika koji bi je pohađali, kako bi znali da li je to petorazredna ili devetorazredna osnovna škola, kao i načine finansiranja, sredstva koja su potrebna za održavanje, te sve druge podatke koji čine analizu potrebe osnivanja škole”, napomenula je Trivićeva.

Trivićeva je naglasila da lokalne zajednice imaju mogućnost da iniciraju osnivanje škole, te da Ministarstvo to pozdravlja i podržava, ali da je neophodno ispoštovati sve procedure u tom smislu.

“Činjenica je da je naselje Ada trenutno u izgradnji, te da je, dugoročno gledano, za očekivati da će tu biti potrebno osnivanje osnovne škole, ali je činjenica da Ministarstvo nije, ni ove, a ni prethodnih godina, zaprimilo inicijativu za osnivanjem škole”, rekla je Trivićeva.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković rekao je juče će Srbija podržati grad u izgradnji škole u naselju Ada, te da ima i kompletan projekat za gradnju ove škole, koja bi trebalo da počne u drugoj polovni godine.

 

(Srna)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This will close in 8 seconds

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MojaSrpska.com !!