ZA ŠEST MJESECI U ANGIO SALI ZBRINUTA 72 PACIJENTA SA INFARKTOM

Za prvih šest mjeseci 24 časovnog rada Angio sale (24/7) u bijeljinskoj bolnici zbrinuta su 72 pacijenta sa akutnim infarktom miokarda, što je pet puta više nego u istom periodu prije pandemije korona virusa, rečeno je danas na sastanku predstavnika bijeljinske i zvorničke bolnice sa predstavnicima zdravstvenih ustanova primarne zdravstvene zaštite koje gravitiraju ka Bolnici Bijeljina.

Cilj sastanka,  koji je inicirala Bolnica “Sveti Vračevi” Bijeljina,  jeste poboljšanje logistike transporta pacijenta sa akutnim koronarnim sindromom do Angio sale u bijeljinskoj bolnici, te upućivanje pacijenata kojima je potrebna implantacija privremenog i trajnog vodiča srčanog ritma .

“Angio sala u bijeljinskoj bolnici pokrenula je 24 časovni rad između dva epidemijska talasa korona virusa i za to vrijeme uspjeli smo da zbrinemo 355 pacijenata, od toga 72 sa akutnim infarktom miokarda  i  da obavimo 455 procedura”, rekao je vođa tima dr Aleksandar Janjičić, specijalista kardiologije. On je naveo da su elektivne/hladne/ procedure rađene uz PCR test, ne stariji od 72 sata. Najmlađi pacijent zbrinut u Angio sali sa akutnim infarktom miokarda imao je 29 godina, a najstariji 85 godina, naveo je dr Janjičić.

“Jedan od zaključaka današnjeg sastanka”, istakao je, ” omogućiti što brži transport pacijenata sa akutnim infarktom miokarda, od momenta pregleda, snimanja EKG-a do transporta u Angio salu, čime se spašava život, ali smanjuje i procenat invaliditeta .U tu svrhu smo  obezbijedili i broj telefona, koji je dostupan 24 sata kolegama iz primarne zdravstvene zaštite i Bolnice u Zvorniku.  Danas smo dogovorili i da pacijente sa NSTEMI infaktom/ infarkt koji ne zahvata čitav zid srčanog mišića/  zbrinjavamo po istoj proceduri, kao i pacijente sa STEMI infaktom, ” naglasio je dr Janjičić.

 

Takođe je odlučeno da se svi pacijenti sa regije Birač, kod kojih postoji indikacija za ugradnju  trajnog vodiča srčanog ritma/pejsmejkera/, upućuju u bijeljinsku bolnicu.

Odluke sa današnjeg sastanka, održanog u Bolnici “Sveti vračevi” u Bijeljini  pozdravili su kardiolozi iz zvorničke bolnice ocijenivši ih kao veliki  iskorak u pružanju zdravstvene zaštite za 110 hiljada stanovnika regije Birač koji gravitiraju ka Bolnici u Zvorniku.  

“Do sada smo infarkte rješavali primjenom fibrinolitičke terapije, nakon čega bi pacijent, unutar 12 časova od doživljenog srčanog udara, bio transportovan u Klinički centar u Tuzli. Sada to završavamo mnogo lakše i brže upućivanjem u bijeljinsku bolnicu. Zahvaljujući saradnji sa kolegama iz Bolnice u Bijeljini, drastično smo smanjili  liste čekanja za koronarografiju za koju je se sada čeka kraće nego na  ultrazvuk srca “, istakao je dr Duško Mlađenović, internista, kardiolog iz Bolnice Zvornik.

Današnjem sastanku prisustvovao je i dr Darko Boljević, specijalista kardiolog sa Instituta za kardiovaskularne bolesti Dedinje.

“Angio sala u Bijeljini otvorena je u septembru 2014. godine i radila je dva do tri dana u sedmici, kada su dolazili stručnjaci sa Instituta na Dedinju, a ukoliko bi se desio infarkt u tim danima, pacijenti su zbrinjavani na isti način kao što to činimo sada 24 sata, sedam dana u sedmici. S obzirom na takav vid podrške koji smo imali, godišnje se  zbrinjavalo od  20 do 25 infarkta miokarda”, rekao je dr Janjičić.

Odlukom novog menadžementa Bolnice, na čelu sa prof. dr Zlatkom Maksimovićem,  29. decembra 2020. godine pokrenut je 24 časovni rad Angio sale, čime počinje nova era razvoja kardiologije u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

 Iz Bolnice u Bijeljini najavi su i nove procedure u Angio sali iz oblasti funkcionalne dijagnostike i imaging tehnika.  

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This will close in 8 seconds

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MojaSrpska.com !!