Za vakcinu se prijavilo oko 400 medijskih radnika

BANJALUKA, SARAJEVO – Za vakcinaciju u Srpskoj dosad se prijavilo više od 400 medijskih radnika, a prijave su otvorene i danas, potvrđeno je u Udruženju novinara Republike Srpske, gdje su ocijenili da je interesovanje medijskih radnika za imunizaciju veliko.

Naime, medijski radnici, prema planu vakcinacije Instituta za javno zdravstvo RS, spadaju u prioritetnu grupu građana za vakcinaciju, jer su, zbog prirode posla, često u kontaktu sa većim brojem osoba, zbog čega nerijetko rizikuju svoje zdravlje, ali i zdravlje svojih najbližih.

Vakcinacija medijskih radnika, zajedno sa prosvjetarima, te policijskim službenicima, spada u treću fazu vakcinacije u Srpskoj.

Branimir Đuričić, predsjednik Skupštine Udruženja novinara Republike Srpske, kazao je da još očekuju da im budu dostavljeni spiskovi zainteresovanih za vakcinaciju iz dva medija iz Srpske.

“Više od 40 medija, kako iz Republike Srpske, tako i medija iz FBiH koji imaju dopisnike u Srpskoj, prijavilo se za vakcinaciju”, rekao je Đuričić za “Nezavisne”.

Dodao je da imaju i jednu vrstu dopunskog spiska, kolega koji su zaposleni u medijskim kućama, ali, nažalost, trenutno ne spadaju u prioritetnu grupu.

“To su montažeri, lektori, producenti i slično, ali i oni su se upisali na dopunski spisak, tako da, kasnije, kada budu mogli da se vakcinišu, već imamo spisak njihovih imena”, kazao je Đuričić.

Istakao je da će mogućnost da se medijski radnici prijave biti otvorena i danas.

U BiH su juče stigle nove doze vakcina protiv virusa korona, a riječ je o 43.000 doza fajzer vakcina iz Kovaks mehanizma i iz Mehanizma EU za zdravlje (EU4Health).

Kako je ranije najavljeno u Ministarstvu civilnih poslova BiH, 32.760 doza fajzera stiglo je iz Kovaks mehanizma, a 10.530 doza istog proizvođača iz Mehanizma EU za zdravlje.

Do kraja maja očekuje se isporuka 91.260 doza fajzer vakcine kroz oba mehanizma, kao i 81.600 doza astrazeneke kroz Kovaks mehanizam.

Vakcine su nakon carinjenje na aerodromu Sarajevo upućene u Mostar i Banjaluku.

Kada je riječ o isporukama iz EU, naredna je planirana 17. maja, a nakon toga očekuje se još jedna do kraja ovoga mjeseca.

Vakcinacija građana juče je nastavljena i u sarajevskoj dvorani “Zetra”, gdje su na raspolaganju bile 5.282 doze vakcina protiv virusa korona.

Kako su naveli nadležni, najviše vakcina juče u Sarajevu je bilo iz Kine proizvođača “Sinopharm” i “Sinovac” te su dodali da dodatno pogoduje dobra epidemiološka situacija u Kantonu Sarajevo.

Arman Šarkić, član Kriznog štaba i portparol Doma zdravlja KS, kazao je da je u najavi i dolazak fajzer vakcina, koje će također biti na raspolaganju, međutim, na njih će se morati obratiti posebna pažnja zbog specifičnih uslova skladištenja.

“O tome smo striktno vodili računa, a u ‘Zetri’ će se ispoštovati sva pravila koja su važna za fajzer vakcine. Svaka vakcina je dobra i u to smo se uvjerili kada je riječ o astrazeneki, nakon vakcinacije u prvom krugu u ‘Zetri’ nije bilo nikakvih nuspojava. Vakcinacija se radi po procjeni i anamnezi pacijenta. Takođe će biti aplicirane određene vrste vakcine”, kazao je Šarkić.

(Nezavisne)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This will close in 8 seconds

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MojaSrpska.com !!