Zekić: Rješenje za uspjeh je da Banju Dvorovi preuzme Republika

Pozicija Banje Dvorovi, koja je vlasništvo grada Bijeljina, nezavidna je zbog nebrige grada koji nije htio ili nije znao da ovo blago prirode sačuva i razvija, izjavio je Srni direktor Banje Milorad Zekić.

“Neophodno je da se grad opredijeli hoće li on ulagati ili ako neće i ne može da se vlasništvo prenese na nivo Republike i da Vlada Srpske pokrene investicioni ciklus do 50 miliona maraka”, istakao je Zekić.

Obrazlažući ovu potrebu za promjenom vlasničke strukture, Zekić je rekao da su uspješne banje u Srpskoj koje su u vlasništvu Republike, dok stagniraju one pod ingerencijom opština i gradova.

On je dodao da su na ovu temu započeli razgovore tokom nedavne posjete Banji Dvorovi predsjednika i premijera Republike Srpske Željke Cvijanović i Radovana Viškovića i srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Nakon skoro četiri godine provedene na čelu Banje, Zekić je uvjeren da rješenja ima i da Banja Dvorovi može uspješno da radi, ali ne može istovremeno servisirati dugove koji su godinama ranije nagomilani, kao što je poreski dug od 644.000 KM.

“Neophodan je za javnu ustanovu Banja Dvorovi dogovor sa Vladom Republike Srpske kako bi se izvršila konverzija tog poreskog duga u kapital”, ocijenio je Zekić i dodao da će ta dugovanja dostići milion maraka.

On je istakao i potrebu ukrupnjavanja zemljišta na kojem se Banja nalazi, trenutno je to šest hektara, a prema projekciji iz 2015. godine se predviđa otkup još dva hektara zemljišta zemljoradničke zadruge i nekoliko privatnih placeva uz Banju koji su vraćeni vlasnicima u vrijeme restitucije, za šta je prethodno potrebna odluka Vlade o opštem interesu.

Zekić je rekao da je Hotel “Sveti Stefan” u Banji završen samo do pola devedesetih godina, a i to je vremenom devastirano jer godinama ništa nije ulagano u ovaj objekat.

“Banjska voda je termalna, izuzetno zdrava i blagodatna i svi korisnici koji jednom dođu godinama nam se vraćaju, ali moraju se poboljšati uslovi smještaja gostiju”, istakao je on.

Prema Zekićevim riječima, investicije koje priželjkuju omogućile bi završetak hotela, uređenje kupatila, fasade i krova, pokrivanje otvorenih bazena i završetak zatvorenog bazena, za šta nedostaje 250.000 KM.

“Banja Dvorovi u protekle tri godine posluje pozitivno, sve smo plate isplatili, servisiramo troškove i otplaćujemo jedan reprogram, imamo ugovor sa Fondom zdravstveng osiguranja na 310.000 maraka, što je više od ranijih godina kada je to bilo oko 200.000 KM”, naveo je Zekić.

On je naglasio da su sedam mjeseci bili u sistemu kovid bolnice, sve do kraja maja, prema odluci Gradskog štaba za vanredne situacije.

“Za pet mjeseci ove godine koliko smo bili spriječeni da obavljamo osnovnu djelatnost od grada smo dobili samo 170.000 KM i na kraju je intervenisala Vlada Srpske putem Kompenzacionog fonda i uplatila 200.000 KM, što je omogućilo da Banja preživi i nastavi rad”, rekao je Zekić. Zekić je uvjeren da samo sa promjenom vlasničke strukture koja će omogućiti novi investicioni ciklus Banja Dvorovi može da postane uspješna.

“Imamo pet otvorenih bazena, to je 2.500 metara kvadratnih pod vodom, kapacitet od 2.500 kupača na 17.000 metara kvadratnih prostora, tuševe sa termomineralnom vodom, to je blago”, zaključio je on.

Prema njegovim riječima, i cijena za korisnike Banje je izuzetno povoljna, 55 KM za dan koji uključuje noćenje, tri obroka i savremenu banjsku terapiju.

(BijeljinaDanas) 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This will close in 8 seconds

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MojaSrpska.com !!