Znate li zašto se jaja boje u crveno?

Pravoslavni vjernici danas obilježavaju Veliku ili Strasnu subotu, hrišćanski praznik posvećen uspomeni na pogreb Isusa Hrista o njegov silazak u Had.

U spomen na nevino prolivenu krv i Vaskrsenje Hristovo, boje se vaskršnja jaja. Crvena boja je simbol radosti i Vaskrsenja. Jaja su simbol novog rađanja i pobjede nad srmću jer  kada se ljuska slomi, iz jajeta izlazi novi život. Tradicija farbanja jaja je mnogo stara i potiče odavnina. Bojenje jaja se prvi put pominju u 12. a u Srbiji u 16. vijeku tako da boja na jajima ima svoje značenje. 

Crvena boja je simbol radosti i vaskrsenja – zbog čega se jaja za Uskrs farbaju u ovu boju. Prvo jaje koje se ofarba u crvenu boju – čuva se do narednog Uskrsa i predstavlja zaštitnika porodice. 

Prema legendarnoj priči Marija Magdalena je posle Hristovog uskrsnuća krenula da širi vijest o tome i došla je do Rima. Tamo je uspjela da dođe do rimskog cara Tiberija i stala je pred njega sa običnim bijelim jajetom u rukuma, uzvikujući: – Hrist je vaskrsao.

Tiberijus se nasmijao i rekao da je mogućnost da je Hrist vaskrsao ista, kao i da jaje u Marijinoj ruci postane crveno. Naravno, jaje je istog trenutka postalo crveno.

Po drugoj priči, Marija, majka Hristova i Marija Magdalena su stavile korpu sa jajima ispod krsta, na kome je Hrist bio razapet i njegova krv je obojila jaja u crveno. Ta jaja je Marija Magdalena odnijela Tiberijusu kao simbol vaskrsnuća. 

Dakle, jaje je simbol novog života, baš kako što je i Isus na Uskrs vaskrsao i omogućio novi život  bez grijehova svim ljudima.

(Bijeljina)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This will close in 8 seconds

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MojaSrpska.com !!